Лятото тази година започва ден по-рано. За България и за страните, попадащи в нашия часов пояс, лятното слънцестоене настъпи вчера малко преди полунощ - в 23:50 часа, обясни пред вестник „Телеграф“ физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Високосна

„Прави впечатление по-ранната дата на началото на астрономическото лято тази година – 20 юни, а не обичайната 21-и. Причината за това е, че 2024 г. е високосна. След датата 29 февруари всички ежегодно повтарящи се астрономически явления подраняват с близо 18 часа в сравнение с техните моменти от годината, предхождаща високосна. В някои случаи като този това води до преминаване към по-предна дата“, обясни физикът.

Продължителността на четвъртък и петък ще бъде практически еднаква до секунда и можем да кажем, че най-дългите дни за нас тази година ще са два. Теоретично те ще траят по 15 часа, 19 минути и 35 секунди за Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ в Борисовата градина.

Температура

Живакът в термометрите в следващите дни ще скочи до 39 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология. През уикенда ще бъде слънчево и горещо. Следобед ще се развива купеста облачност, но в по-голямата част от страната ще остава без валежи.

Изолирани краткотрайни следобедни превалявания са възможни в планините в Югозападна България. Главно по Черноморието ще духа слаб до умерен източен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, по крайбрежието на морето 26°-28°.

През първата половина на идващата седмица в низините ще се задържи горещо и предимно слънчево. Купеста облачност ще има следобед над планините, от вторник и над планинските райони в Западна и Централна България.

Към сряда-четвъртък се повишава вероятността за локални краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Дневните температури слабо ще се понижат и времето ще се разхлади. По Черноморието ще остане слънчево с до умерен източен вятър и температури около 30°.