Непосредствено след поставянето на ваксина срещу Ковид-19 менструалният цикъл на жените - периодът между първите дни от две менструации, се удължава средно с по-малко от ден, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Според авторите му с ръководител Алисън Еделман от Орегонския университет по здравеопазване и наука, ефектът не е сериозен и изглежда е временен. Резултатите от изследването, обхванало близо 4000 жени, сочат още, че ваксинацията не оказва влияние върху продължителността на самата менструация.
Специалистите се надяват, че проучването им ще успокои жените, които са наблюдавали промени в цикъла си след поставянето на ваксина, и ще противодейства на страховете и фалшивите твърдения, разпространявани в социалните мрежи.

"Резултатите са много успокояващи. Не откриваме никаква клинично значима промяна в продължителността на менструалния цикъл, свързана с ваксинацията срещу Ковид-19", пишат авторите на проучването в сп. "Обстетрикс енд гинеколъджи".
Всяка промяна, която продължава по-малко от осем дни, се класифицира като нормална от Международната федерация по акушерство и гинекология, припомня Алисън Еделман.

Ако цикълът обикновено продължава около 28 дни, тази продължителност варира от една жена на друга, както и при една жена през живота й. Продължителността, например, може да се промени под въздействието на стрес. За целите на изследването специалистите са анализирали данните, попълнени в приложение за проследяване на цикъла от жени на възраст от 18 до 45 години, които не използват хормонална контрацепция.

Изследователите са проучили продължителността на цикъла на около 2400 ваксинирани жени - предимно с ваксината на "Пфайзер" (55 процента), но също и с тези на "Модерна" (35 процента) и "Джонсън и Джонсън" (7 процента).

За сравнение в проучването са участвали и 1500 неваксинирани жени. Били са проследени шест последователни цикъла за всички участнички. Жените от първата група са получили ваксина по време на четвъртия цикъл. Резултатите показват, че първата и втората доза от ваксината са свързани с увеличение на продължителността на цикъла съответно с 0,64 и 0,79 дни, когато се прави сравнение между ваксинираната и неваксинираната група.
На какво се дължи изменението?

"Знаем, че имунната и репродуктивната системи са свързани. Ваксините създават силен имунен отговор. Тази реакция засяга оста хипоталамус-хипофиза-яйчник, която се явява комуникационна магистрала между мозъка, яйчниците и матката и помага за регулиране на менструалния цикъл, обяснява Алисън Еделман. Специалистите наричат тази ос "телесен часовник".

С ваксинацията се освобождават протеини, наречени цитокини, за които е известно от други заболявания, че могат да нарушат този телесен часовник, допълва Еделман.

Промяната изглежда по-изразена, когато ваксинацията е направена "рано във фоликуларната фаза", която продължава от първия ден на менструацията до момента на овулацията.