Горещи вълни от Африка ще продължат да заливат България и от утре ще покачват температурите още. Очаква се в сряда да бъде пикът на жегата с над 42 градуса, като още от вторник са обявени червени кодове за опасна жега.

Предварителните прогнози са най-горещо да бъде в централните и източните райони на Южна България (Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Елхово, Свиленград), както и в някои централни и източни части на Дунавската равнина (Русе, Шумен, Търговище, Разград, Силистра).

В сряда живакът ще удари 42-43 градуса, но непосредствено след кулминацията на жегата, в часовете следобед в Северозападна България, привечер в Централна, а през нощта и в Източна България ще се оформят гръмотевични бури с краткотраен, временно интензивен валеж с потенциал за градушка.

Междувременно в сряда почти в цялата страна вятърът ще се усили, с опасно силни пориви до 80-90 км/ч, в планините - около и над 100 км/ч. Ще остане ветровито и в четвъртък.

В четвъртък и петък ще усетим рязко захлаждане. В ранните часове термометрите ще се движат в интервала 15-20 градуса, а през деня - между 23 и 28 градуса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук