Първите влакове с бежанци тръгват в неделя от Варна. Те ще бъдат настанени в бази в Рибарица и Паничище. Дни преди крайния срок украинските бежанци вече напускат хотелите в Слънчев бряг. Сред тях е и Анна от Херсон, информират от Бг Он Еър.

"От четири дни сме в подвижно състояние с готови куфари, меко казано. Нито работа можем да започнем, обикновен живот не можем да започнем! Дайте ни някаква дата, за да можем да се организираме! Не можем да се лутаме и да се намираме в това състояние", заяви Анна.

Повечето заминаващи ще могат да пренощуват в почивната база на Министерството на отбраната в Сарафово докато им се осигури транспорт до новите места за настаняване. Голяма част от хотелиерите обаче също очакват яснота какво да правят.

"Все още нямаме никаква информация къде ще бъдат настанени хората. Молим за списък поне по градове, ако не - да се съобщават конкретните бази, поне по градове. Защото аз ходя по хотели и колегите искат да бъдат разселени, защото имат резервации", призова хотелиерът Елена Андонова.

Почва се: Местят украинските бежанци из страната, ето как

Малко над 500 са хотелите в цялата страна, заявили желание да участват в новата програма за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден. В близо 300 от тях вече има настанени украинци. Част от държавните бази обаче още не са готови да приемат хора.

"Към вътрешността на страната се очаква да потеглят 7 000 души от района на Варна", уточни председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

От Държавната агенция за бежанците отчитат ръст на обажданията от недоволни украински бежанци. Най-честите сигнали са свързани с оплаквания от условията в местата за настаняване.

"Много от тях са основателни, други доста несериозни от типа "бихме искали да останем на първа линия на морето, "поне 2 пъти в седмицата трябва да има месо", коментира Тошева.

Бежанците ще пътуват с автобуси, които ще бъдат съпровождани от служители на МВР до гарите, където ще се качват на влакове. След това също имат осигурен превоз до базите за настаняване.