За първи път тази зима улиците на Велико Търново ще се чистят от заледяване с нов препарат, каза Йордан Йорданов, управител на фирмата “Титан чистота” , която ще се грижи за зимното почистване на старата столица, предаде кореспондент на БЛИЦ.

Закупен е нов материал, обединител с търговското име “ Айсмелт”, от който са доставени 20 тона. Препаратът е във вид на гранули и се разхвърля в много малки количества, защото покрива голяма територия, така с количество от 50 милиграма се обработва 1 квадратен метър. Препаратът се използва при заледяване на пътното платно, след като се почисти снегът, той разтопява леда на пътя. Субстанцията е ефикасна при много ниски температури на въздуха до – 30 градуса, като при различна температура на въздуха, се слага различен грамаж.

От фирмата, отговаряща за зимното почистване на Велико Търново допълват, че изцяло са готови за първия сняг, който се очаква да падне до края на седмицата. Осигурени са и 1500 тона пясък и 200 тона сол, които са смесени в съотношение, по изискване на Главно управление на пътищата. Фирма “Титан” разполага и с 11 снегорина, 2 фадроми за товарене на новия препарат, 6 песъкара и 3 верижни машини, които допълнително могат да се включат в почистването на Велико Търново.
Радо Руменов /БЛИЦ