На уникална снимка, показваща площад „Тройката” като красив градски парк, попадна репортер на Флагман.бг. Кадърът е от фейсбук групата „Старият Бургас” и провокира десетки коментари, пише "Флагман".

Снимката показва площада, такъв, какъвто го познават шепа бургазлии – с множество зелени площи, дървета, ограда от естествен плет, без паметника на съветския войн Альошата, но със  знаковия стълб с трите лампи, който според една от легендите е дал името на площада – „Тройката”.


Така е изглеждал площадът през 40-те години на 20-и век. Снимката е направена от района на днешната улица "Васил Левски"

Първото му официално наименование е „Пазарний” заради това, че там е имало голямо тържище, а на метри от него е бил краят на Бургас – до Френската гимназия, където в началото на 20-и век е било градското гробище.


Площад "Тройката" в периода на култа към личността - началото на 50-те. Альошата все още не е издигнат, но там са портретите на Георги Димитров, Йосиф Висарионович Сталин и Владир Илич Ленин

Паметникът на съветския войн се появява през 1953 година и още в първите години след демокрацията се заговори за неговото премахване. Темата е изключително деликатна и е повод за многогодишен скандал между русофили и русофоби.

Според архитекти премахването му е практически невъзможно, защото единственият шанс да бъде изринат от площада е да се взриви, а това със сигурност ще нанесе щети и на съседните сгради.