Шефът на американския Център за изучаване на съня при Калифорнийския университет Бъркли, Матю Уолкър е уверен, че сред населението на цялата планета се наблюдава истинска епидемия от недоспиване.

Този дефицит от нощен отдих заплашва с възникването на различни болести и преждевременна смърт. Доказано е, че човес не си доспива, ако продължителността на съня му е по-малко от 7 часа. При подобен режим рязко се повишава риска от затлъстяване, исхемичен инсулт, психични отклонения, захарен диабет, злокачествени тумори на простата и гърдите, рак на червата.

Друго изследване показа, че хроничното недоспиване води до натрупването в главния мозък на бета-амилоидни белтъчини, които са основната причина за болестта на Алцхаймер.

Не по-малко важное е изследването на експерти от СЗО, които доказаха, че количеството на клетките в организма, които трябва да се борят и унищожават раковите клетки, пада до 70%, ако човек отделя за нощен отдих едва 4-5 часа.

Матю Уолкър отбелязва, че на фона на тези изследвания нито правителствата на страните, нито органите за здравеопазване отделят внимание за информираността на населението за ползата и важността на здравия сън. Затова е изключително важно на първо място всеки да направи така, че да си създаде максимално добри предпоставки за пълноценен отдих. 

Кои са основните фактори и идеални условия за здрав сън четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to