Възприемам позитивно нещата около карантината, под която съм заради COVID-19. Това каза известният телевизионен готвач Петър Бъчваров – Ути.

Ути говори три дни преди изтичане на карантината му, която спазва стриктно. Готвачът призова властите да въвеждат адекватни мерки, за да бъдат припознавани от хората и съответно изпълнявани, защото към днешна дата има много, които не звучат логично.

„Аз като един театрал съм обиден, че в един самолет могат да пътуват 200 души рамо до рамо без никаква дистанция, а в театралната зала да не могат да се съберат повече хора. Все пак тя е много по-голяма от един самолет“, коментира Бъчваров, цитиран от БГНЕС.

Попитан как се чувства, топготвачът каза, че се чувства много добре и се радва, че изкарва заразата в най-леката ѝ форма.

„В добро здраве ме намирате. Нямам температура. Единственият признак, който ме наведе на това, че имам проблем, беше загубата на вкусовите ми усещания.

Разбрах, че имам проблем когато, хапвайки чесън не усещах нищо, а жена ми ми направи забележка, че ще ми стане лошо, защото вече ядях втора глава чесън“, върна се готвачът към деня, когато се усъмнил, че има някакъв проблем.

Ути добави, че той и съпругата му са под карантина, а двете му тригодишни деца са с отрицателен тест и също са при тях.

„Тук също има недостатъци от страна на държавата. Тя не е казала какво се прави в такъв случай.

Здравите деца на сиропиталище ли се дават, в семейството ли остават? Това са все неизвестни, които предизвикват недоволство у хората и ги поставят в „Параграф 22“, анализира Бъчваров пробойните на държавата по отношение на мерките.

Попитан кой му пазарува, готвачът благодари на своите приятели, които не оставят семейството му без вкусотии.

Ути Бъчваров разкри, че откакто е под карантина е създал нова култура на хранене.

„Много важно е човек по време на карантината да създаде нова култура на ежедневното удоволствие от храната. Въвел съм стриктен режим на хранене.

Готвим по нещо интересно всеки ден. Превърнали сме готвенето в ритуал и нещо специално за нас. Всеки ден имаме тема“, обясни той.

И добави, че днес темата е джолан и по този повод от сутринта, в рамките на 8 часа, в печката, на бавен огън, на 120 градуса, се пече свински джолан в пушен сос с червен пипер и червено вино.

Попитан дали неочакваната „почивка“ е спънала ангажиментите му, Бъчваров отговори, че е успял да заснеме летните предавания преди да се зарази.

На финала изрази надежда от 15 юли отново да може да бъде сред хората и да участва в празниците на градове, села и манастири със своята пътуваща кухня.