Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани значителни валежи на 10 март. По данни на Метеорологичния център на ВВС, още през нощта в Западна България ще започнат валежи от дъжд, които сутринта ще достигнат и източните райони.
В Североизточна България дъждът ще премине в сняг, но снежната покривка ще е 2-4 см. По значителни валежи ще има в областите Разград, Русе, Велико Търново (до 30 л./кв.м.) и в Югоизточна България до 20 л./кв.м. Възможно е значително покачване нивото на реките, които в момента са във фаза на пълноводие в тези области. Вятърът ще бъде от запад-северозапад до 10-15 м./сек., а в Източна България с пулсове до 18-22 м./сек.
Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на МИС в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини. Ще бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението. Кметовете на общини ще предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми. При възникване на бедствена ситуация, сигналът своевременно ще бъде изпратен в Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации.
МИС препоръчва на хората, живеещи в близост до реки и водоеми да сигнализират в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали и дървета в коритата на реките, пространствата под мостовете и в близост до водоемите. /БЛИЦ