Отстранената от служебния кабинет директор на Патентното ведомство Таня Найденова обяви, че уволнението й е станало по фрапантен начин.

"В мое отсъствие, докато съм отпуск в чужбина, ми се събират нещата и се изнасят от кабинета ми. Аз дори не съм подписала заповед за прекратяване на моята дейност като председател", каза тя на пресконференция в БТА.

Според Найденова заповедта за отстраняването й е незаконосъобразна и тя ще бъде обжалвана. Уволнената шефка на Патентното ведомство научила от секретарката си, че е махната от поста.

"На мое място е назначена отново предишният председател на Патентното ведомство, която никога не е била назначавана от редовен кабинет. Предишния път тя беше назначена от правителството на Стефан Янев, и сега отново се назначава от служебен кабинет", каза още Таня Найденова.

Тя е категорична, че решението за отстраняването й е абсолютно реваншистко. "Парадоксалното е, че аз съм председател на два месеца, назначена съм на 3 юни начело на Патентното ведомство. Уволняват ме без всякакво основание, без всякакви мотиви, без някой да ме е извикал за тези два месеца, в които работя, за да ми обяви, че не се справям с работата си. Кое беше толкова важното и неотложното за смяната ми, при положение, че Патентното ведомство не е институция, която да касае пряко икономическото развитие на страната?

Патентното ведомство се занимава изцяло със защита на интересите на българските граждани и на българските фирми, които заявяват марки и патентни, тоест то работи в закрила на индустриалната собственост на България. Ние работим изключително конкретно и директно с Европейското патентно ведомство", обясни уволнената директорка.

Найденова е категорична, че ще обжалва уволнението си, защото счита, че начинът, по който е направено, е обида за институцията и за държавността.

"Не се прави така, уважаемо служебно правителство. Би трябвало някой да даде обяснение и да каже какво е сбъркано в нашата дейност. С какво ние сме част от  енергийната криза или някаква друга криза в страната, за да бъде сменен председателят на Патентното ведомство на страната на 6-ия ден от съществуването на новия служебен кабинет", попита Найденова.

Тя обясни и че от европейските институции, сред които и Европейският патентен съд, са били категорични пред нея ,че за България не е хубава тази честа смяна на директорите на Патентното ведомство.

Найденова разказа и че назначената за неин наследник на поста Владя Борисова е създала международен скандал, като не е задвижила документите за създаване на Европейския патентен съд към парламента. Това е наложило обаждане на министър-председателя на Франция Еманюел Макрон до бившия премиер Кирил Петков и е било причина за уволнението й през юни.

"Аз не съм "калинка". Била съм председател на Патентното ведомство 2014-2015 г., имам нужния опит и експертиза от 1997 г., отговарям на всички изисквания на Закона за патентните и ми е абсолютно необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, защото аз подозирам, че оттам се диктуват нещата за връщането на г-жа Борисова отново на това място", каза още Таня Найденова.

Тя разказа и че хората в Патентното ведомство са потресени от непрекъснатите смени, както и че работят на изключително ниски заплати с голяма експертиза и тя е направила всичко възможно, за да намери средства от европейски институции за увеличение на възнаграждението им.