Кризата отпуши съкращения. Десетки фирми вече закриха част от щатовете на служителите си. Други бизнесмени пък се канят да намалят работниците си преди или след Коледа, за да запазят препитанието си, пише "Стандарт".
Световната финансова криза се отразява и на нас, няма защо да се заблуждаваме. Съкращения има не само в строителството, но и в шивашкия бизнес, и в туризма, а тези браншове са определящи за нашия край. Това обясни шефът на Търговско-промишлената палата в Благоевград Ромео Шатев.
Според него тепърва фирми ще губят пазарния си дял, някои сигурно ще фалират заради кризата на световните пазари.
Основният проблем на строителните предприемачи са продажбите и очакванията за трудности при разплащанията между инвеститор и строител заради финансовата криза. Това заяви един от най-големите предприемачи край морето и шеф на строителната фирма "Планекс" Пламен Андреев. Според него по-големите фирми се подготвили за тази ситуация и заради това очакват както намаляването на обемите, така и определен период на "нулева печалба".
Те вече са написали антикризисните си програми, но засега работят съвсем нормално и без освобождаване или съкращаване на персонала.
Андреев припомни думите на американски консултант, чиито услуги е ползвала фирмата му - че когато има рецесия, се освобождават хора, а при добро развитие на пазарите се назначават нови.
Голяма част от останалите без работа нашенци през последните седмици са строители от малки обекти, които са сезонни работници, твърдят работодатели. Според Андреев в строителния бранш проблеми ще имат по-младите фирми, които са инвестирали във ваканционни комплекси без комуникации и инфраструктура.
Бизнесмен от Добрич пък призна, че преди дни му предложили да купи 20 апартамента в Слънчев бряг при цена по 500 евро на квадрат, докато само преди две-три години цената била по 5000 евро на квадрат.
В някои от фирмите, където няма достатъчно голям обем на работа, дори се стига до съкращения, довериха читатели. Според строителите финансирането в сектора пада тотално, което пък ще доведе до уволнения във фирмите.
Обемът на работата според бранша ще бъде свит не само от намаляващите инвестиции, а също така и от растящите цени на консумативите. От началото на месеца фаянсът и теракотът скочиха с 5 до 7%, признаха собственици на строителни фирми.
Като цяло строителният бранш вече е усетил свития пазар, дори преди седмица инвеститор, който имал намерение да изгражда ваканционно селище между Кранево и Албена, се отказал, защото няма гаранции за продажбата на апартаментите.
Междувременно стана ясно, че работещи в Констанца наши фаянсаджии, се прибират в родината.
Причината е, че стагнацията удари строителния бранш и изграждането на хотели и вилни селища по Румънското Черноморие. Там проектите се замразяват. /БЛИЦ