Бате Николай е тежко болен и е настанен в "Пирогов" в столицата. Това призна самият актьор Николай Николаев, цитиран от в. България днес.
"Много зле се чувствам. Едвам говоря... Всичко беше някаква настинка, но май премина в грип и се появиха усложнения. Вдигнах и много висока температура и вече нямаше как да стоя и да се лекувам вкъщи. Затова ме приеха в "Пирогов". Силно се надявам до 1-2 седмици да се оправя", сподели 76-годишният Николай.

Той звучеше много изтормозен, а гласът му едва се чува. Актьорът признава, че за новата година си е пожелал здраве, но още в нейното начало се случило сериозното разболяване.

В момента грипната вълна у нас е във върховия си момент и поразява масово деца и възрастни. Студеното време и вирусите са причината учениците още да не ходят на училище, макар че традиционната им зимна ваканция приключи. Отделенията на болниците са пълни хора и всеки ден пристигат нови пациенти. Лекарите признават, че пикът на грипната вълна се очаква да настъпи до 2 седмици.

Бате Николай обеща след излизането си от болницата отново да продължи да живее по стария си начин и дори вече има няколко идеи за свои инициативи. Той се закани да се бори за промени в Наказателния кодекс за по-строги присъди за престъпниците. Самият актьор беше нападнат и бит миналото лято, а агресорът му получи присъда от 2 г. и 8 месеца затвор, макар да е рецидивист. В края на годината пък го нападна куче и отхапа част от крака му.

След поредицата от неприятни случки Бате Николай натъжено заяви, че краят му наближава. "Максимум още 5 години живот ми остават. Раково болен съм и знам, че моят край идва. В живота на човека има две гари - Любов и Смърт. Усилено съм се запътил към втората", каза плашещо любимият актьор на няколко поколения българи.

Здравословните проблеми на актьора започват още в миналото. "През 2007 г. ми направиха много тежка операция. Извадиха ми 60 см тумор от дебелото черво, голям колкото детски юмрук, с много разсейки. Като ме изписаха от болницата, още малко химиотерапия правих", добави Николаев.