След поредицата от случаи на агресия от психично болни хора, има ли нужда от промяна в грижата за тях? Темата коментираха д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски”, и адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Според д-р Гълъбова стигмата в обществото наистина е сериозен проблем.

Психар нападна с нож дете в София, целият квартал трепери от него

„Хората не поемат психично болните. Въпросът защо са сред нас е неправилен. Трябва да се питаме защо са в този вид. Това са хора, които имат нужда от грижа, не от заключване. Имаме нужда от високо квалифицирани хора. Не всяка ненормално поведение е израз на психична болест. Много често е провокирано или от личностно разстройство или от употреба на наркотици.

При нас вече всеки четвърти, пети пациент е с психоза след употреба на дрога. Всеки взима каквото и както му хрумне”, поясни директорът на психиатрична болница. 

„Това, че даваме светлива на подобни случаи далеч не означава, че те са единствените. Смятам, че по този начин засилваме стигмата около психично болните. Нека не забравяме че в България никой не може да бъде лекуван против волята му извън задължителното психиатрично лечение, за което се изисква решение на съответния Районен съд.

Не може да бъркаме заболяванията с престъпленията. Интересно е защо експертите преценяват, че тези хора не могат да носят отговорност за стореното от тях и хвърлят топката в полето на психиатрите”, коментира Петрова. Тя призова „държавата да не абдикира от функциите си”.

Ужас безкрай: Психарят от Търново вилнял из цяла България, нападнал с нож баща си

„Да не се правят козметични промени в Закона, в които се прави опит да се вкарат неправителствени организации, за които грижата за психично болните се свежда до там да усвоят парите по един или друг или друг проект”, поясни тя.