В  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино изработват плочата с послания към бъдещите поколения, която ще бъде в основата на Пилон „Рожен“.

Вече са готови два от фрагментите, като текстовете се гравират ръчно от ученици и преподаватели.

Като жест на съпричастност към  каузата за  изграждане на новия Паметник на обединението на Роженските поляни в Родопите гимназията безвъзмездно работи по проекта и е осигурила, чрез дарител врачанския камък за плочата.  

Картата на България със завети на 28-те административни области ще е с размери 5х3 м. Ще се оформи от 10 фрагмента, 1х1,5 м на всяка част.

Гравирането извършва Дарин Ганчев, завеждаща училищната работилница, подпомогнат от ученици. Работата ще приключи до края на месеца, а сглобяването на частите, заедно с монтажа ще е в началото на юли на избраното за паметника място а Роженските поляни.

„За нашето училище е  чест да се включи в проекта за Пилон „Рожен“ и да покаже как съхраняваме традициите и възпитаваме бъдещите професионалисти в обработката на камъка у нас.

Образованието е едно от най-важните послания  към идващите поколения, което искаме да отправим“. споделя Христо Димитров, директор на гимназията.

„Каменоделната гимназия е уникална със своята 100-годишна история и амбицията да опазва и развива една рядка, но ценна професия. Благодарни сме, че получихме тяхната подкрепа за изграждане на монумента на българското знаме.

Със своя жест те се нареждат сред значимите дарители на нашата благотворителна кампания и са пример доказващ, че нашата родолюбива инициатива обединява всички българи“, каза при срещата си  с учителите и учениците от Кунино Симеон Караколев, председател на фондация „Наследство в бъдещето“.

111-метровият пилон на Пилон „Рожен“ ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м в Родопите.

Родолюбивата инициативата за изграждане на монумент на българското знаме се реализира, чрез Национална дарителска кампания ”България заслужава!”, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Проектът стартира в Деня на народните будители 1. 11. 2022 г. Безрезервна съпричастност към каузата изразиха големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев, Димитър Бербатов и редица видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

Към момента е готова цялата техническа документация и разрешителни за съоръжението и се изработва коничния метален стълб. Набирането на средства за паметника продължава, като дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, както чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за абонати на Yettel, VIVACOM и А1).

Откриване на монумента на българското знаме ще е на 13 юли 2023 г. с официална церемония, след която примата на българската естрада Лили Иванова ще изнесе първия в кариерата си концерт на поляна.

 Медийни партньори в инициативата са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия,  Българско национално радио, вестник  „24 часа“, вестник „Труд“, вестник „Ретро“, агенция ПИК, агенция БЛИЦ, „БанкерЪ“.БГ, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Roc, Мелъди , Actualno.com. Епицентър.БГ, Експрес.БГ, и др.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук