Охранителят в Югозападния университет в Благоевград, 45-годишният Николай Спасов, претърпя трансплантация на бъбрек и вече се възстановява. Хирургичната интервенция е извършена в навечерието на Коледа в Университетската болница „Александровска” в София. 45-годишният благоевградчанин е баща на две деца - 20-годишен син студент и 25-годишна дъщеря, от която има 6-месечна внучка.

След едноседмично интензивно лечение в реанимация Николай Спасов е преместен в самостоятелна стая, но остава под активно наблюдение. По телефона от болничното легло Николай Спасов разказа за вестник „Струма“:

„Обадиха ми се по време на диализно лечение в болница ПУЛС в Благоевград на 21 декември с новината, че има донор. Бях истински изненадан, защото знам колко много хора са в листата на чакащи за трансплантиране на бъбрек. Извикаха ме заедно с още 7 пациенти, извършиха ни изследвания и тестове за съвместимост с донора и бях одобрен. Още на следващия ден, 22 декември, бе извършена трансплантацията от екип начело с проф. д-р Панчев. Чувството след това е неописуемо, не може да се изкаже с думи, това е чудо. От свързан с диализната машина ставаш независим и се връщаш към нормалния си начин на живот! В момента съм сам в стая под специален режим, с изолация за предпазване от инфекции. Запознат съм, че имам присаден орган в своето тяло, който е антиген, непрекъснат стимул за дразнене на имунната система. Вече спокойно ставам и се разхождам, но само в моята стая.

Доколкото знам, донор е 53-годишна жена от Варна, която е изпаднала в клинична смърт. Безкрайно благодаря на близките й, които са взели благородното решение да дарят органите й, за да спасят друг човешки живот. След като се възстановя, ще потърся имената им, лично да им изкажа огромната си признателност.

Другият бъбрек е при мъж от Пирдоп, но не знам дали е успешно присаден.

Когато ме извикаха преди Коледа, бе за трети път, предходните два не бях одобрен за трансплантиране.

Преди 4 години, на Игнажден /20 декември/ започнах диализно лечение от екип начело с нефролога д-р Таня Янева. Специалистите преди години установиха, че имам поликистоза на бъбреците, за съжаление въпреки предприетото лечение се отключиха усложнения. Безкрайно благодаря на всички медицински специалисти и специално на д-р Янева, които през изминалите трудни години за мен и семейството ми вдъхваха кураж и увереност. Съдбата ме направи късметлия през изминалата година, семейството ни бе зарадвано с 6-месечна внучка Гергана и бях одобрен за трансплантиране, сега живея нов живот, явно децата ми са имали късмет. Благодаря им за моралната подкрепа, синът е третокурсник в УАСГ - София, дъщерята вече е майка, съпругата ми Милена винаги е била до мен. Сега отново се чувствам пълноценен човек, което е чудо благодарение развитието на медицината”, заключи с вълнение Николай Спасов.