ГЕРБ си го върна заради Хасковогейт с нов гейт, този път приписан като заслуга на социалистите. Вие направихте самолетгейт, изригна лидерът на депутатите от управляващата партия Цветан Цветанов.
"Румен Радев не фигурира в доклада на комисията, вие го вкарахте като опорна точка. Недейте да ни въвличате в този Самолетгейт", ядоса се Цветанов от трибуната Този път искрите между управляващи и опозиция пламтят на тема изтребители, докато се обсъжда докладът на временната комисия, инициирана и оглавявана от ГЕРБ. Вие се самопростреляхте, искахте да уязвите президентската институция, обвини Жельо Бойчев от БСП, съобщава "Канал 3".

Основна роля в дискусията бе отредена на президента, като управляващи и опозиция спориха за генерал Румен Радев, шеф на ВВС ли става въпрос, или за президента. В атаката се включи и острието на ГЕРБ Антон Тодоров, който свърна леко встрани от самолетната тема и се върна на президентския екип и допуска му до класифицирана информация.

"Генерал Радев не е приятел на истината, за да не кажа - заклет лъжец", констатира Антон Тодоров. Депутатът от ГЕРБ негодува, че членовете на комисията били наречени лобисти от президента. Водещият заседанието Явор Нотев се намеси и му направи забележка да се върне към темата за доклада, но Тодоров се прехвърли на тема допуска на началника на президентския кабинет Иво Христов до класифицирана информация.

"Има унищожени документи, които са засечени от ДАНС. От 10 дни там работи екип на ДАНС", обяви от трибуната Тодоров и приписа унищожаването на документи на шефа на кабинета на президента.

Той нападна президента и през личния му живот. "Генерал Радев има навика да назначава любовниците си на втори договор", продължи да стреля в посока "Дондуков" 2 депутатът от ГЕРБ. Този път обаче Явор Нотев му изключи микрофона. Междувременно Джейхан Ибрямов от ДПС напомни, че президентът има близки и семейство и призова за промяна на тона в рамките на приличието.

После обаче Тодоров получи право на обяснение и заяви, че никой не обижда  президента, а излага само факти. "Визионерът на нацията няма право да лъже, да, сигурно е бил мотивиран за "Грипен". Мотивиран е бил с потупване по рамото. Да не си помислите, че е взел 5 милиона?", взриви залата депутатът от ГЕРБ.

"Маските паднаха, днес този доклад е елемент от една мащабна война, която водите с президента. Човекът, който е с най-големия рейтинг в държавата и не можете да спите спокойно. Всъщност това е причината за войната", скочи на трибуната Таско Ерменков.

По повод фактологията в доклада, Ерменков посочи, че като шеф на ВВС ген. Радев е изпълнявал решението именно на Народното събрание. Колкото и да им било тъжно на ГЕРБ, подчерта соцдепутатът, "не вие, ние го издигнахме".

Идва финалното падане на завеса на трагедията "ГЕРБ управлява България", заплаши още Таско Ерменков, като се позова на вчерашното бламиране на лидера на ГЕРБ от депутатите му.

Цветанов репликира, че социалистите вредят на Радев, защото правят образа му негативен пред българските данъкоплатци, които трябва да заплатят 1,5 милиарда за нови изтребители.