5 години след трагедията с 12-годишната Валя стаята й е непокътната – така, както тя я оставила за последно. Един стол винаги ще е празен, а домът ни ще е пуст. Докато аз съм жива, докато аз не си затворя очите, тази пустош ще бъде в нас – и в мен и в цялото ми семейство. Това разказва през сълзи в емоционално интервю пред Бургаската младежка телевизия майката на Валя – Мария Димитрова.
Момичето бе прегазено на пешеходната пътека пред Светомаркет в бургаския ж.к. „Изгрев” от Надя Иванова, която е шофирала автомобила си с 60 км/ч. Тежкият инцидент се случи на 17 юни 2011 година и остави завинаги едно дете на 12.

„Животът ни се преобърна след смъртта на детето ни. Но тогава започнахме голямата борба – в памет на нашата Валя и всички деца, загинали по пътищата", казва Мария Димитрова.

На въпрос дали се е срещнала очи в очи с Надя Иванова и дали през тези 5 години от жестоката катастрофа тя ги е потърсила да се извини, почернената майка отговаря:

„Не ни е потърсила и по-добре да не го прави. Няма какво да ми се извинява, защото така нещата ще станат по-сложни. Нищо нямам аз да й кажа. Тя отдавна е на свобода, отдавна е забравила какво е направила. Ходи си на модни ревюта. Това означава, че за нея животът си продължава. Не носи никакво угризение в съвестта си, че е затворила очите на 12-годишно дете”.
 


Валентина била много добро и усмихнато дете, не понасяла насилието. Едно дете, което е искало да живее. „Госпожата реши, че тя ще бъде съдник на дъщеря ми, тя ще затвори нейните очи. Заради което сутрин и вечер я проклинам. Дано има Господ и я накаже, тъй като съд и прокуратура не я наказаха”, казва още Мария през сълзи.

Разказва, че приятелките на Валя са я забравили отдавна. В началото са идвали при почернената майка, оставяли са цветя на гроба й. „Всяко чудо за три дни и се забравиха нещата. Жалко, че се сещат хора, които също са пострадали. Всеки си мисли, че на него не може да му се случи, но никой не е застрахован”, допълва Мария.

Тя никога няма да забрави черната дата, която отне детето й. Вече спряла и да мечтае. Никога няма да може да превъзмогне болката, която обаче я прави силна – за да се бори за живите деца на България, за да нямат те съдбата на Валя.

Всяка година фондация „Безопасни улици от Валя” организира концерт в памет на загиналите деца на пътя. Тази година проявата ще бъде на 26-ти юни в Летния театър.