Тя чупи няколко традиционни схващания за своята професия – млада е, жена и със сигурност не е типичен представител на МВР.

Казва се Фарида Саид. С корени от Нигерия, днес тя ръководи Пътната полиция в София-област с център Самоков. Казва, че името ѝ е арабско и обяснява: „означава единствен, неповторим”.

Нежното острие на полицията обаче не иска да бъде приемана като различна. „Старая се да всявам уважение към хората, респект – не съм усетила разлика между половете или пък някой да е казвал „Тя е жена…” като оправдание. Справям се!”, категорична е инспектор Саид. Никой не се е опитвал да я подкупи и през смях казва, че и комплиментите не работят.

33-годишната Саид е отгледана от майка си и ясно знае какво иска да работи от дете. Затова завършва не само бакалавър, но и магистър по специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”.

„Майка ми е човек, който държи на точността, на правилата, на уважението към хората.Възпитанието ѝ е такова, че може би тя ме е подтикнала. Страшно много обичам униформата и тя беше другата причина, поради която исках да дойда в полицията. Харесвах жените полицайки и ми беше мечта и аз да съм в униформа един ден”, казва тя в телевизионно предаване.

Признава, че за работата за реда на улицата са нужни специални качества, а най-важните са последователност и решителност.

За Фарида Саид човек трябва да се доказва постоянно – „така да процедираш, че да не обидиш хората, защото – знаете – с хора се работи трудно. Това е сложен процес между системата и гражданите”, заключава тя.

От 8 години в МВР, днес новата ѝ роля носи повече работа в кабинета в Районното управление, отколкото с колегите в патрулката. Така вижда отблизо колко трудности създава тежката документация, но все пак е категорична, че няма как без нея. А за да се справя добре е нужен опит.

И вижда ясна тенденция – неспазващите правилата намаляват. Приема я като резултат от работата на всички колеги в системата и е радостна, защото това е и голямата цел на постоянните проверки по пътищата.

Винаги принципна, Фарида Саид е спечелила доверието си на колегите от КАТ в управлението. „Към „Пътен контрол” съм единствена. Иначе има вече още три униформени колежки, които са страхотни и те. Така че имам подкрепа, подкрепяме се“, казва тя.

И в натоварения и отговорен работен процес обаче има време за приятелства. Макар да са малко – са истински. Саид не обича да я наричат „шефке” и обяснява: „Аз съм си същата, каквато съм била винаги”.

„За да си полицай, трябва да го носиш в сърцето си, трябва да го обичаш. Не можеш просто така да станеш полицай, просто защото да работиш някаква работа.

Много хора казват – малко платени са, има много проблеми, лоша е материалната база, например… но аз обичам работата си. Не работя, защото трябва да изкарам много пари, а защото обичам работата си. Когато обича работата си, се справяш с другите неща“, казва Фарида Саид.