„Трябва да следим по-голямата картина - кой, кога, къде е бил, кога се е върнал, защо се е върнал, какво е правил там, след като се е върнал, какво се е случило, но всичко ми изглежда като някакъв много лош сценарий и театър, който се играе за пред публиката. Сякаш отзад стои нещо друго и някакви други интереси.“ Това коментира журналистът Валентина Войкова, цитирана от агенция "Фокус".  

„Като че ли тъкмо започна да се подрежда пъзелът и се появи надеждата, че може да се осъществи някакво съгласие да има редовно правителство, партиите да се разберат, че е възможно създаването на редовен кабинет и в същото време изведнъж започва цялото това шоу с едни основни обвинения срещу Бойко Борисов. Защо? Защо отново се намесва някакво задкулисие, ДПС, Борисов конкретно.

И според мен отговорът е много прозрачен – просто защото Борисов за пореден път демонстрира изключително майсторство във водене на преговори, във водене на някакви политически процеси, в показване на отстъпчивост“, смята Войкова.

Според нея основният въпрос е кой стои зад целия този сценарий: "Кой се опитва всячески да разруши било то и крехкото разбирателство между партиите? Защото виждаме още в петък на срещата с между ГЕРБ и "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ имаше напредък, с другите партии също имаше напредък. Някой иска просто да няма правителство.

Защо след като Радев се върна от ЮАР вчера, неговият служебен министър излезе по телевизията, за да даде интервю. И отново беше споменавано единствено и само името на Борисов, отново цялата атака е в тази посока.

Защото на всички ни е ясно, че без значение първи, втори, трети мандат, няма как да се състави редовен кабинет без участието на ГЕРБ. А Борисов е фактор в тази партия, да не кажа основен", каза Войкова. Тя направи своето обосновано предположение, че човекът, който има интерес да няма редовен кабинет, е президентът.

„И не мога да кажа, че той създава всичките тези процеси изцяло, но раздорът между партиите смятам, че донякъде е негово дело. Не казвам, че той седи зад сценария „Гешев“, но Гешев, не конкретизирам самата личност на Иван Гешев, но фигурата на главния прокурор беше един от козовете за постигане на разбирателство между партиите, и мисля че това е ясно на всички. Не ми се струва случайно това, което се случва“, каза Войкова. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук