Вицепремиерът Валери Симеонов определи проектозакона за горивата, който налага високи финансови изисквания и към дребните търговци, като отвратителен лобистки закон. Той обясни, че проектът е насочен към обслужването на няколко големи фирми, и посочи конкретно "Лукойл". Посочи, че въпросните фирми са "обсебили" 80% от пазара.

Отрече проектът да е на "Обединени патриоти", обясни, че е на "неговия приятел" Емил Димитров.
В понеделник Симеонов е разговарял няколко часа с протестиращите дребни търговци на горива. Не обясни какво точно са обсъдили на срещата, но подчерта, че бил съгласен с протестиращите още преди разговорите.

Призна, че има сив сектор на пазара на горива, но той не е в сочените размери от 1 млрд. лв. Подменя се мотивацията за този закон, не става въпрос за борба със сивия сектор, а за осигуряване на безпроблемен пазар на няколко фирми – основно "Лукойл" на Валентин Златев, коментира Симеонов.

Посочи, че за последните 10 години "Лукойл България" е на загуба и не е платила нито един лев данъци при приходи от 5 млрд. лв. За сравнение посочи, че фирмата майка в Русия е на годишна печалба от около 120 млрд. лв. Според него става въпрос за източване на печалби, а на пристанището "Росенец" на "Лукойл" не се знаело какво става.

Малките дистрибутори ще бъдат унищожени, а големите ще монополизират пазара. Има редица нарушения на европейски директиви, обобщи той мнението си по проекта. Не трябва да се позволява монополизация на който и да е бранш, а има непрекъснато такива опити от големите играчи, заключи той.