Най-богатият българин Васил Божков влиза в бизнеса с отпадъците на Пловдив. Преди 20-ина дни чрез фирмата си "Транс нове" Божков е придобил 92% от пловдивската "Еко Глобал". Дружеството имаше договор за почистване на града, но в края на миналия кметски мандат Иван Чомаков едностранно прекрати договора.
В отговор "Еко Глобал" заведе дела срещу градската управа за нанесени щети за 54 млн. лв. Новият собственик става правоимащ по исковете и ще ги продължи, коментираха общинари.
Божков е придобил "Еко Глобал" от португалския пилот Франсиско Каравальо, чийто пълномощник е пловдивският бизнесмен Петър Станчев. Той потвърди пред "24 часа", че сделката е финализирана. Васил Божков е вписан в акционерната книга от председателя на съвета на директорите, уточни Станчев.

"Еко Глобал" претендира и за 30% от собствеността на изграждащия се екологичен завод за преработка на отпадъците в Шишманци. Миналата седмица държавата отпусна 17 млн. лв. за довършването му. Той трябва да заработи в средата на следващата година.
Официални собственици на завода са Николай Гигов, Атанас Тарев и Пловдивската община, които държат по 33%. "Еко Глобал" води дела за придобиване на акции в предприятието. /БЛИЦ