55-годишнина отпразнува Васил Василев-Зуека на 30 април. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Илков през 1992 г. В началото на 90-те Зуека се среща с актрисата Нина Димитрова. Тогава стават неповторим тандем - на сцената и в живота. Най-големият шедьовър на артистичната двойка е 19-годишната им дъщеря Девина. Самата Нина далеч не е първата му половинка. Още в НАТФИЗ той се жени за своя колежка, но бракът им не издържа и те се развеждат след по-малко от две години. В момента Зуека споделя живота си с третата си съпруга Анна Вичева.
“Най-важното е човек да не бъде подвластен на въображението си, а да следва мечтите си. Нито един актьор не иска да бъде точно “като две капки вода” с друг, но пък всички актьори минаваме през имитации на много наши колеги, които обикновено са звезди”, споделя Зуека. “Актьорската професия е човеколюбство. Ако не обичаш това, което правиш, или героя, който играеш, значи нищо не може да направиш.“ Този урок от негов любим преподавател съвпада с неговата собствена житейска философия за живота - “Аз живея за хората”. 

Началото на бурната му успешна кариера е през 1992 г. Зуека създава Театър "КРЕДО" и играе спектакъла "Шинел" по Гогол. Спектакълът печели овациите на публиката и критиката на над 150 международни фестивали в Европа, Азия и Америка. 

С "Шинел" Зуека печели 10 международни награди 

През 2008 г. заедно със своята екссъпруга Нина Димитрова получава наградата "Икар" за принос в популяризирането на българското театрално изкуство по света.

Зуека става известен на широката публика с участието си в телевизионното предаване "Ку-ку" и неговия "наследник" - "Каналето". Предпочитан актьор е от българските режисьори и участва в много любими и признати от критиката родни и чуждестранни филми.

Талантът на Зуека, както и дългогодишното му приятелство с режисьора Маги Халваджиян го правят един от най-успешните водещи на телевизионното предаване "Господари на ефира". 

Прякора си получил още от младежките години. Понеже бил много скоклив и закачлив, приятелите му измислили странната комбинация между заек и суек - Зуек. Споделя, че в чужбина много трудно произнасят името му. 

Веднъж дори го прекръстили на Бацил Бацилов Напоследък Зуека доста е закъсал в личен план. 

Настоящата му съпруга ревнувала водещия на шоуто за имитации “Като две капки вода” и под предлог, че иска да гледа кухнята на шоуто, присъствала на всички репетиции и живи предавания. Анна Вичева, която бе режисьор в “Господари на ефира”, често му припомняла как е пламнала любовта им по време на работа, когато Зуека живееше с театралката Нина Димитрова. Дълги години Анна и Зуека бяха любовници, макар че актьорът официално бе задомен за майката на дъщеря си Девина. Двойственият начин на живот обаче му дойде до гуша и през 2012 г. комикът се раздели с жена си, за да заживее с Анна. Преди 5 г. двамата станаха родители на сина си Стефан, а 3 г. след това се ожениха. Ани обаче дебнела комика да не флиртува с по-младите участнички или танцьорки и си намирала повод да интимничи с него досущ като някоя влюбена тийнейджърка. В паузите между репетициите Вичева налитала да го целува, държала го за ръка пред погледите на смаяните му колеги. Анна си внушила, че някои от засуканите асистентки в “Капките” се държат твърде свойски с мъжа й. За разлика от Митко Рачков, който открито флиртува с изпълнителките, Зуека си кротувал, за да си спести разправиите вкъщи. На всеки лайф обаче Анна сядала на видно място и държала всички да видят, че е там. “Дебне го като куче пазач. На него му е неудобно от екипа, даже го е срам, но не смее да й каже нещо”, одумват го зад кулисите на шоуто.