Непрестанния снеговалеж на площад „Велбъжд” в Кюстендил не попречи да бъде избрана победителката в конкурса за красота „Мис Кюстендилска пролет 2009”, а тържествата по повод празника на града „Кюстендилска пролет” ще имат своята кулминация днес с концерта на група „Сребърни Крила”.
Това е Василена Иванова Николова, ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев”. Момичето, което е зодия телец и се състезаваше под номер 9 от общо 13 участнички, бе избрана единодушно за победителка от 5-членно жури с председател вокалистът на група „Сребърни Криле” Владо Калембер. Той лично дори и с малко затруднения при прочитането на името обяви на новата красавица на Кюстендил. Член на журито бе и българската поп-фолк изпълнителка Алисия. За съжаление журналистът от бТВ Николай Бареков, който също бе предвиден като член на журито, не успя да пристигне в Кюстендил заради лошите атмосферни условия, станали причина за затварянето на основния път от София до „Овощната градина на България” през Конявската планина.

Подгласнички на Василена Николова, избрана и за девойка на „Дарик Радио”, станаха Виктория Борисова Станкова от ПМГ "Проф. Емануил Йорданов" и Людмила Кирилова Георгиева от ПГТ "Никола Вапцаров". За момиче на публиката беше избрана Михаела Борисова Христова от ПГИМ „Йордан Захариев”. А пък за девойка на козметичната фирма „Орифлейм” и дупнишкия вестник „Вяра” бе избрана Йоана Вескова Рангачева от ПГТ "Никола Вапцаров".  По време на конкурса момичетата се представиха в 3 гръга. В първия те дефилираха с официални вечерни рокли, във втория с по-модерни облекла, като в същото време представяха и с отделни видеоклипове природните и археологически забележителности на Кюстендил, а в третия девойките представиха различни народни носии. 

Наградата за спечелилата приза тази година е по-висока от досегашните конкурси - 1500 лева за първо място и за двете подгласнички - по 900 и 600 лева. За да има пълна прозрачност този път момиче на публиката бе избрано чрез СМС–гласуване. "Дарик радио” пък награди родителите на победителката в конкурса с уикенд в Пампорово.

Водещи на конкурса бяха Виолета Марковска и вокалистът на група "Кафе" Орлин, а на сцената  Нина Николина, Калин Вельов и Миро от "Каризма" се опитваха да сгреят публиката и всички кандидатки за "Мис пролет 2009".

За днес от 11:00 часа отново на площад „Велбъжд” е планирано и официалната коронация на „Мис Кюстендилска пролет 2009”, след което тя и нейните подгласнички по традиция, както всяка година на празника на Кюстендил ще се качат в парк „Хисарлъка”, където тържествата ще продължат с изпълнения на различни народни изпълнители. Те би трябвало да подгреят настроението на всички кюстендилци, които ще се осмелят на този поход да изкачат пътя до „Хисарлъка”.

Вечерта от 18:30 е и кулминацията на „Кюстендилска пролет 2009” с концерта пак на площад „Велбъжд” на нашумялата в близкото минало група от бивша Югославия, сформирана в днешната хърватска столица Загреб, „Сребърни Криле” със своя фронтмен Владо Калембер. Групата не e свирила на живо от 20 години насам и се събира отново в пълен състав специално за концерта си в Кюстендил. Ако пътната обстановка го позволява в града на „черешите и ябълките” се очакват да пристигнат фенове на „Сребърни Крила” от Македония, Сърбия и цяла България. Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ