Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да кандидатстват за осигуряване на детегледачка за децата си.
 
Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв. 5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента, съобщават от Министерство на труда и социалната политика.
 
Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда.
 
Родителите на деца до 5 години, които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8 часа дневно. Хората с три или повече деца до 12 години, записани в детска градина или училище – за до 4 часа.
 
Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.
 
Общият ресурс на програмата е 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи в размер на близо 54 млн. лв. Средствата са осигурени по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.