"До момента всички изследвани проби са отрицателни за коронавирус", потвърди пред БНР проф. д-р Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите на проф. Корсун хората, завърнали се от рискови райони, където има случаи на заразени с коронавирус, трябва да спазват дисциплина при домашна карантина и да изпълняват указанията, които са им дадени от специалистите, така ще запазят здравето и на околните. 

Тя обясни, че в България има втора грипна вълна от вирус тип В. По думите ѝ коронавирусът и грипният вирус могат да се различат само с лабораторно изследване.

Проф. Корсун увери, че специалистите разполагат с достатъчно тестове за грип, а около 1000 са наличните тестове за коронавирус, но са поръчани допълнителни около 3000 бройки. Тя препоръча да се спазват указанията за предпазване от грип и други респираторни заболявания:

"Избягване на контакт с видимо болни хора, често миене на ръцете с вода и сапун или с дезинфектанти. Да не се докосва с ръце лигавицата на носа, устата и очите, защото това е начинът за заразяване."