Интернет ни дава усещане за свобода, за почти неограничен достъп до информация и забавления и безценната възможност да общуваме с близки и приятели, независимо къде се намираме. Интернет свободата обаче е относителна. Мрежата се превърна в „Големия Брат“ – митичният диктатор от романа на Оруел, който всичко вижда, всичко знае, всичко контролира.
Как  да защитим данните си в интернет?

Решението е VPN (Virtual Private Network). Това обяснено накратко, е софтуер, създаден да защити поверителността на данните ни онлайн. VPN за  България става все по-популярна услуга. Тя ни дава възможност да се защитим от хакери, от нежелано проследяване на лични данни, а така също да избегнем гео-блокировки и да имаме достъп до всяка стрийминг услуга в света, бързо изтегляне на торенти и др.

Без VPN лесно можем да бъдем проследени, чрез собствения ни Internet Protocol (IP) адрес. Но когато сме защитени с VPN, осъществената интернет активност бива кодирана и IP адресът е маскиран.
 
Какво осигурява VPN услугата

► VPN мрежите криптират всички данни, които се изпращат през интернет.

Когато сте свързани към VPN сървър, целият ви интернет трафик е криптиран. Това означава, че никой не може да види какво правите онлайн, дори вашия интернет доставчик (ISP).

Това също така означава, че интернет доставчикът ви не може да ограничи скоростта ви, което доставчиците често правят, ако правите нещо по-интензивно, като стрийминг или играене на игри.

Криптирането не позволява на хакерите да виждат чувствителните данни, които въвеждате в уебсайтове, като например паролите ви. Това е особено важно, ако ползвате обществени WiFi мрежи, тъй като киберпрестъпниците лесно могат да наблюдават връзката ви в обществените мрежи. Но една VPN услуга гарантира, че дори някой да успее да открадне данните ви, той няма да може да ги декриптира или дори да ги разбере.
 
► VPN мрежата маскира IP адреса
 
Уебсайтове и услуги, като например Netflix, Disney+ и пр., използват вашия IP адрес за да определят местоположението ви. Когато се свържете с VPN сървър например в САЩ, уебсайтът, до който имате достъп, вижда само IP адреса на VPN мрежата (IP адрес в САЩ). Тъй като те вече не могат да видят истинския ви IP адрес, те не могат да разберат, че се намирате в България. Това е особено полезно, ако искате да теглите торенти или да заобикаляте гео-блокировки и цензура.

Геймърите могат да играят регионално блокирани игри от всяка точка на света.

Често пъти онлайн игрите са блокирани за България. Но с една подходяща VPN услуга, можете да променяте местоположението си и да играете каквито игри харесвате, от всяка точка на света.

Голяма част от българските ТВ канали пък са предназначени само за потребители  от България – например BNT, bTV и пр. С използването на VPN за България тези канали могат да се гледат от всяка точка по света.
 
► Някои VPN услуги блокират злонамерени уебсайтове, реклами и софтуер за следене.

Злонамерените уебсайтове могат да свалят зловреден и проследяващ софтуер на вашето устройство, без да знаете. VPN мрежите с вградена защита помагат да се предотвратят инфекции, като блокират тези сайтове, преди те да успеят да нанесат щети.

Някои блокират също реклами и изскачащи прозорци. Това спира злонамерените реклами и не им позволява да заразяват вашето устройство със злонамерен софтуер, а това означава, че можете да се радвате на стрийминг платформи, като YouTube, без реклами.