Медицинският хеликоптер направи тестови излитания и кацания на площадката на болница „Св. Анна“, съобщава „Труд”.

Машината имаше технически неизправности, като липса на черно кутия, заради които бе спряна от полети и не изпълняваше мисии. Преди около месец от транспортното и здравното ведомство обясниха, че въздушната линейка ще започне да лети, когато тези технически спънки бъдат поправени. 

„Има някои допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България и той трябва да бъде оборудван – дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен”, заяви в началото на март тогавашният министър на здравеопазването Христо Хинков.

За технически проблем с първия ни хеликоптер загатна и транспортният министър в кабинета „Денков“ по това време. „Това е приемно-предавателен протокол, при който са констатирани недостатъци, които естествено, че са отстранени към момента”, заяви министър Гвоздейков. 

Хеликоптерът има българска регистрация, но се очакваше да бъде потвърдена летателната му годност – в срок до седмица към началото на миналия месец. След получаването на лиценз, всеки от шестимата пилоти трябваше да премине обучение от още 10 летателни часа в българското небе – което изтегляше срока за спасителните акции по въздух за края на март.

Машината не се включи в задачата по транспортирането на простреляното в главата с въздушна пушка дете на година и половина от Враца. В събота вонените вдигнаха хеликоптера „Кугър“ от авиобаза Крумово и за под час и половина детето бе настанено в „Пирогов“, където лекарите се борят живота му.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук