Хиляди жители и гости на Ямбол се включиха в щедрия празник на виното, организиран от „Вила Ямбол” за пета поредна година. С над 500 уникални бутилки и още близо 5000 литра вино „Вила Ямбол“ отбеляза събитието, която се провежда за пета поредна година в родния град на най-старата изба в Южна България.

Тазгодишното издание на инициативата събра рекорден брой хора – над 10 000 души, които бяха част от представянето на трите едносортови червени вина – част от серията Kabile Reserve на винарната. „Мога да кажа, че годината беше една от най-добрите в последно време.

Природата беше на наша страна, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да може тази година да пуснем на пазара резервите на Kabile, които в пълнота представят богатството на нашите земи и уникалната комбинация от климат и почви“, сподели изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

За доброто настроение на хилядите хора в градската градина допринесе и богатата програма. Ансамбъл „Тунджа“ представи традиционни танци от региона, кукерската група при Младежки дом „Георги Братанов“ – Ямбол сложи край на зимата с маскарадните си ритуали, любимата певица на поколения българи Илка Александрова зарадва жителите и гостите на града с емблематични народни песни, сред които „Търновска царица“, „Прочу се Дана Юрдана“, „Танцувай Пагане“ и др, а любимката на поколения българи Катерина Евро допълни отличното настроение на гостите не само като водеща на празника, но и като вдигна всички на дълго и цветно хоро.


Кулинарният екип на Ути Бъчваров също бе край сцената на надиграването с традиционна българска храна.

Доказателство за качеството на вината на „Вила Ямбол“ са многобройните медали от най-престижните международни конкурси, като само за миналата година най-награждаваното вино на избата е именно Kabile, което донесе на България над 20 отличия от изложения като Mondial de Bruxelles, Vinalies International, Los Angeles International Wine Awards и International Wine Challengе.

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво.


Неслучайно едноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Затова на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино и където легендата разказва, че още траките са правели вино.

И въпреки, че избата разчита на наследството и традициите, смело гледа напред в бъдещето и далеч зад границите на родината. Днес „Вила Ямбол“ изнася качествени червени, бели и розе вина и ракии в над 20 страни от целия свят, сред които САЩ, Германия, Япония, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Хонконг, Палестина, Малайзия и др.


Освен с вината под марките Villa Yambol и Kabile, производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“. Избата управлява над 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос.

Разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви, където най-възрастният бъчвар у нас бай Вълчо предава умения и опит на по-младите. Друго голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд.