Министерството на туризма не обявява конкурс за легла за карантиниране в хотелите. Искам да уточня това. Това не са болници, а места за настаняване на по-леко болни или чужденци, които пристигат в България, и са заразени, но нямат симптоми. 

Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по повод идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона с цел превенция на населението от кризата с коронавируса.

"Изцяло в прерогативите на Министерството на здравеопазването е да реши кога ще могат да се използват тези легла.

Очакваме МЗ да ни предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като "карантинни хотели", както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с COVID-19.

В понеделник ще разговаряме с колегите от МЗ и здравната инспекция по темата. Към момента имаме 3 000 такива легла в хотели в цялата страна, като по-голямата част са в София-град и Софийска област. Имаме готовност за 5 000 легла", обяви тя.

"Положителните случаи се увеличават, но хубавото е, че днес имаме към 700 излекувани. Практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина.

По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които би контактували", каза още Николова.

"Туристическият сектор е най-тежко засегнат от тази криза. Спадът в световен мащаб е  с над 85%, а згубите са за повече от 80 млрд. В България към момента нямаме фалити на туроператорски фирми, но предвид посочените цифри може и да се стигне до този лош сценарий. Благодарение на мярката 60/40 запази над 30 000 работни места.

Мярката ще продължи и за сезон "зима", а най-вероятно и за началото на летния сезон. Държавата прави всичко възможно да подпомогне бранша. Всеки, който е бил коректен, ще получи помощи. В момента уточняваме как ще бъдат подпомогнати екскурзоводите", разкри министърът на туризма.

"За следващата година са предвидени 17,5 млн. лева за реклама на България. Резултатите от рекламирането на България за летния сезон бяха добри. Над 1 млн. чужденци са гледали рекламните клипове за България. За зимния сезон отново ще разчитаме предимно на вътрешния туризъм и съседните държави.

Мотото ни ще е, че планините каляват здравето, а нашите планини предлагат уникални условия. Вече има резервации за Нова година. Искам да призова всички в бранша да бъдат гъвкави при предлагането на оферти за зимния сезон и предстоящите коледни и новогодишни празници", призова вицепремиерът.

"В никакъв случай не мога да подкрепя твърденията, че бюджетът за следващата година е предизборен и разточителен. Този бюджет е социален и подпомага всички засегнати сектори от пандемията. Най-важото е, че се запазват доходите на хората. Те трябва да знаят, че държавата седи зад тях и ще ги подпомага", категорична бе Марияна Николова.