На 26 октомври от 19:00 ч. в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 предстои откриването на ретроспективна изложба на художника проф. Панайот Панайотов „Избрани творби от частни колекции“ /1909-1986/, спомен за личността и неговото творчество. Изложените платна ще бъдат разположени в двете зали на галерията.

Експозицията ще бъде отворена за посещение от 27.10.21 г. и ще продължи до 06.11.21 г. с вход свободен. Част от творбите му ще могат да бъдат закупени на място в Галерията.
 
В изложбата ще бъдат представени всички жанрове, в които е творил художника - портрет, пейзаж, натюрморт и фигурална композиция. Основен акцент е  автопортрет на художника, пейзаж “Кошари край Созопол”, „Созопол“, „Италиански пейзаж“,  „Натюрморт с гъби, „Риби“ и др. Ще бъдат показани около 50 картини.Изложба на Проф. Панайотов в София не е правена повече от 30 години, а извън - последната организирана е била в гр. Сливен преди 2 години.Проф. Панайот Панайотов е роден през 1909 г. в гр. Стралджа. Налага безапелационно таланта си още през първата година като студент в Националната художествената академия. Завършва с отличие във випуска при проф. Никола Маринов, от когото наследява онова странно преклонение пред светлината и тона. През 1951 г. е поканен като преподавател в Художествената академия, където три години е и заместник-ректор, а в периода 1954-1962 г. става ректор.

Още докато е бил на свободна практика прави няколко самостоятелни изложби в София, Карнобат и Ямбол. Негови творби участват в общи художествени изложби и са притежание на галерии и колекции в Италия, Германия, Англия, Швеция, САЩ , Русия, Индия и др.Проф. Панайот Панайотов е един от най-емблематичните художници на социализма. До края на живота си живее и твори в гр. София. Баща е на Панайот Панайотов - “Пането” (художник и преподавател от Националната художествена академия), който носи неговото име.
 
Проф. Панайотов е известен най-вече с живописните портрети, които прави на държавни глави, патриарх Максим, генерали и др. Голям брой свободно творчество са портрети на близки хора, пейзажи и натюрморти. Изключителен портретист, пейзажист, майстор на етюда. Портретният жанр заема голям дял в творбите на проф. Панайот Панайотов, но той портретува и природата със същото преклонение пред неповторимото, както и при многофигурните си композиции из селския трудов живот.

От творбите му лъха волност и непринуденост. Пейзажите на художника имат безспорни качества: намерен рядък тон, светлинна канава, пластично изграждане на формата. Мотивите му идват от родния му край Стралджа, преминават през дюните на Созопол, задържат се пред Софийското поле.

В серия натюрморти Панайотов е пленник на щедри форми и кондензирани бои – сложен арсенал от най-изненадващи състояния на светлината и чистата тоналност. Той е създал и голи тела, където материята на женската плът е усетена с някакъв Рубенсов възторг.
 
Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Винарска изба Кортен.

*В Галерията ще бъдат допускани само хора със зелен сертификат!