Владимир Василев: 15 години се занимавам с обработка на плодове и зеленчуци. Това, което виждам в един от най-големите складове в България, е, меко казано, ужасяващо! (СНИМКИ)
Никой не предупреждава купувачите в магазини каква е опасността
Публикуваме текста на постинга на Владимир Василев:
"Здравейте! Близо 15 години се занимавам с обработка на пресни плодове и зеленчуци. Това, което виждам напоследък в един от най-големите складове за храни в България, е, меко казано, ужасяващо. ВСИЧКИ цитруси след беритба са обработени с имазалил, тиабендазол, пропиконазол и др. Информация за третирането има на всички палети с банани, портокали мандарини, лимони, грейпфрути, помело. Проблемът е, че потребителите не купуват цитрусите на палет или кашон, а на килограм. И тази информация им се спестява. Като резултат Агенцията по безопасност на храните си е свършила работата и правилно е окачествила обработените партиди плодове, а клиентите се радват на евтини и добре изглеждащи цитруси. Само че тровим не само себе си, но и децата си.
Такива стоки се продават в повечето хипермаркети, по борсите, не е изключено в България въобще да няма необработени цитруси.
Колко опасен е имазалил копирам от произволна статия в нета:
Имазалил се прилага много за отглеждане на цитрусови култури, като осигурява повече здравина и добър външен вид. Химикалът прониква през целия плод, не само през кората. Той е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите, затова трябва да мине известно време - карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част. Лекарите препоръчват преди употреба цитрусите да бъдат старателно измити с топла вода и сапун.
Иначе имазалил е стабилен при високи температури. Може да доведе до стерилитет при възрастните хора и е доказано канцерогенен. При малките деца химикалът причинява проблеми с централната нервна система" Вижте снимките и всеки да направи изводи за себе си..."
Последвайте ни
0 Коментара: