По Черноморието се очакват силно вълнение и интензивни гръмотевични бури в следващите дни. Колко опасни са тези явления, какви температури да очакваме на морския бряг и ще позволяват ли метеорологичните условия спокойно плажуване?

През следващите дни морето ще крие опасното с умерено вълнение и ветровито време по брега. От утре започват отслабване на вълнението и опасното време. Очаква се поява на мъртво течение, така че не препоръчвам на плажуващите да се възползват от тези условия. Това заяви климатологът Петър Янков в ефира на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че опасните явления ще продължат до неделя или понеделник.

"Вълнението е по-силно на юг от Обзор, на север по Черноморието то е по слабо. За него е характерно след отслабването на вълнението водните маси да се отдръпнат", поясни той. 

Янков подчерта, че през съботния ден по морето ще вали, но дъждът ще отмине бързо. По-динамично откъм валежи ще бъде в западната половина от страната.

"Днес, в петък, събота и неделя Рила и Пирин ще бъдат негостроприемни за всички любители на високопланинския туризъм", категоричен бе климатологът.

Според него всички тези явления за напълно нормални са летните месеци.

"Валежите ще бъдат със средна интензивност около 8-10 литра на квадратен метър. В неделя сънародниците ни, които поемат към Бяло море, също ще усетят по-интензивни валежи. В южните части на Италия също ще вали дъжд - 20-30 литра на квадратен метър за ден", прогнозира той за Bulgaria ON AIR.

Янков подчерта, че температурите през уикенда ще се понижат и ще бъдат между 23-30 градуса. По Средиземноморието ще достигнат 33-35 градуса. В началото на следващата седмица Западна Европа отново ще усети гореща вълна, която ще отмине едва в средата на седмицата.