Слънчеви бури ще връхлетят Земята в края на месеца! Прогнозата се позовава на периодичността при околоосното въртене на Слънцето, обясни пред "България Днес" Никола Петров от Националната астрономическа обсерватория в Рожен.
"Принципно прогноза за магнитните бури могат да се правят максимум за 5-6 дни напред. Всичко след този период е в рамките на предположенията. В този случай експертите разчитат на периодичността, която съществува при въртенето на Слънцето. Вярва се, че ако е имало магнитни бури, те ще се активизират отново след точно определено време. Затова можем да очакваме по-голяма активност на слънчевия диск в края на юни", обясни на достъпен език Петров.

Специалистът по Слънцето (хелиофизика) допълни, че източникът ни на светлина и енергия е минал своята максимална активност през миналата година и сега се е насочил към своя минимум. През последните дни е имало слънчеви бури, които са причинили леки смущения в магнитното поле на планетата ни. "Магнитни бури в края на месеца са възможни, но не мисля, че хората трябва да са много притеснени и смутени, тъй като това няма да е за пръв път в човешката история. Макар нашата цивилизация да съществува от хиляди години, няма информация слънчево изригване да е сложило край на съществуване на организмите на Земята", подчерта Петров.

По негови думи около 8-10% от хората на планетата може да се влияят от активността на Слънцето, но не съществуват категорични доказателства за такава тенденция. Според него най-критичната случка е била през 1989 година в Канада.

Мнозина хора вярват, че по време на магнитни бури се нарушават функциите на сърдечно-съдовата и на храносмилателната система, реакциите на централната нервна система се забавят, понижава се работоспособността.

"Ще дам пример, който може би ще изненада много хора. Ако застанете на перона на жп гара и покрай вас премине влак, то той ще създаде магнитно напрежение, което е по-голямо от една слънчева буря. Същото важи и за ситуации, при които покрай вас преминава трамвай или тролей. Склонен съм да вярвам, че проблемът при хората е на психологическа основа, а реално не изпитват чак такива големи сътресения. Историята ми прилича на тази, при която хора се оплакват, че не могат да спят по време на пълнолуние. Ами да - ако си повтарят постоянно, че не могат да спят, в крайна сметка наистина ще се случи", каза още астрофизикът, който се ползва с огромно доверие сред колегите си.

Петров обясни, че никога не е изключено някой ден да се стигне до толкова силни слънчеви бури, че телефоните и интернет комуникациите на Земята да се сринат. Според него обаче това няма да се случи скоро и човечеството може да бъде спокойно.

Струпването на няколко последователни дни на изригвания в края на този месец може да е опасно, защото концентрацията на радон във въздуха става вредна за човешкото здраве.

Преди настъпване на магнитната буря на никого няма да навреди, ако вземе таблетка аспирин. Той разрежда кръвта и притъпява неприятните болезнени усещания. Тези, които реагират на повишената слънчева активност с раздразнителност и главоболие (от тях обикновено повечето са жени), е добре да вземат леки натурални успокоителни средства като валериан.

Хората, страдащи от аритмии, исхемична болест на сърцето, както и тези, прекарали инфаркт или инсулт, е най-добре по-време на слънчевата активност много да внимават и съвестно да спазват лекарските предписания.

Повечето хора смятат, че както при обикновените бури е най-добре да останат в къщи по време на магнитните бури. Истината е, че за организма няма разлика дали сте в леглото или седите на пейка в парка. Да не говорим, че свежият въздух винаги е бил за препочитане: човек диша по-лесно и рискът от задух е значително по-малък.

Желателно е в неблагоприятните дни да намалите калоричността в храната с 1/3 (и не повече от 2000 ккал на ден), както и да ограничите въглехидратите и мазнините.

Слънчеви бури нанасят най-голямото си поражение в съвременния свят през 1989 година.

Повишената слънчева активност става причината в някои части на Канада да няма електричество в продължение на няколко дни. Местните хора изпаднали в паника, защото подобно нещо никога преди това не им се било случвало.

Няколко дни по-късно обаче те успели да се възстановят от инцидента и животът им продължил нормално, доказвайки, че магнитните бури не нанасят трайни щети.
Учени смятат, че слънчевата активност в следващите 20-30 години може рязко да се снижи, което може да доведе до повтарянето на т.нар. маундеровски минимум, което обозначава най-дългото спадане на слънчевата активност от 1645 до 1715 г. в Европа.