Двойно са се увеличили глобите за превишаване на скорост от половин година насам, но шофьорите масово не са наясно с това. Законът за движение по пътищата е най-променяният нормативен акт от 1999 година насам, когато е създаден, а през тази година това се случваше все по-често. Над 70 пъти депутатите го редактират заради неточности в него. Това пише в. "Телеграф".
Това е причината в момента да се пишат три нови закона за шофьорите, които се очаква да влязат в сила догодина. Докато се случи това, водачите трябва да знаят, че само наказанията за шофиране с повече от 10 километра в час и 20 километра в час над допустимото са сравнително ниски - 50 - 100 лева. За над 30 километра в час сглобата скочи през юни от 200 на 400 лева в града и от 150 на 300 лева извън населено място. 

Вместо 200 лева за каране между 40 и 50 километра над ограничението извън населено място и 300 лева в града, глобите от половин година са двойни. 700 лева и по 50 лева за всеки 5 километра в час отгоре пък плащат онези, които карат с над 50 километра в час над ограничението в града, а тези извън него - 600 лева. 
Вместо от 20 до 50 лева, както беше преди няколко месеца, мотористите без каска и шофьорите без колан пък вече плащат 100 лева за нарушението. Същата санкция им се налага и ако някой от пътниците, които возят, не е обезопасен. 

Абсурд 

От 21 януари се въведе и дерегистрация на автомобил и пътните полицаи започнаха да считат пияните и дрогирани шофьори за по-малко опасни от тези, които са седнали зад волана с изтекла шофьорска книжка. Ако катаджия спипа фиркан или друсан водач, каращ кола, която не е негова собственост, на него се налага наказание, а автомобилът се спира от движение за месец. Ако нарушителят е собственик на возилото, табелите му се отнемат за срок от половин до една година. Същото е наказанието и за шофьори с изтекла книжка, независимо дали колата е негова или на друг човек. 

С 1000 лева ще трябва да се бръкне всеки, които бъде спипан да шофира в насрещното на магистрала или скоростен път, решиха депутатите преди броени месеци. Книжката му се отнема за 3 месеца. 6 месеца нямат право да сядат зад волана и водачите, спипани с между 0.5 и 0.8 промила алкохол в кръвта. Паричната санкция за тях е 500 лева. Ако дрегерът отчете между 0.8 и 1.2 промила алкохол, наказанието е 1000 лева и отнемане на книжката за една година. Откаже ли да бъде тестван с техническо средство или да даде кръвна проба, всеки шофьор трябва да се бръкне с 2 бона и ще му бъде забранено да е зад волана за 2 години. 

Наказанието за паркиране на спирка е 50 лева. Преди тя варираше между 20 и 150 лева. 50 лева е глобата, ако колата не е минала навреме технически преглед, както и ако шофьорът използва устройства за заглушаване на радари. Ако превозното средство няма винетка, автомобилът се спира от движение за един месец.