След снеговалежите от последните 2 дни, днес времето остава студено. Дневните температури ще се движат около нулата.

В ранните часове днес
се очаква и кулминацията на това януарско застудяване, когато термометрите ще покажат стойности до минус 10 – минус 12 градуса. Причина за това е студено арктическо ядро над Украйна и Европейска Русия.

Най-ниските температури ще бъдат измерени в районите с ясно време при изгрев слънце – според текущите прогнози това ще са някои традиционно студени райони в областите София, Перник и Кюстендил, както и отделни точки в Предбалкана, в Подбалканските котловини и Източните Родопи.

След мразовитата сутрин в четвъртък времето ще е слънчево почти над цялата страна с изключение на Североизтока, където облаците до обяд ще са повече. Вятърът ще е студен, но без особено силни пориви. Температурите в топлата част на деня – между минус 1 и плюс 4 градуса, уточнява Нова ТВ.

В планините ще е студено с дневни температури от минус 2 градуса в по-ниските масиви до минус 7 по най-високите части. Ще е ветровито, с което усещането за студ ще се засилва. Опасност от лавини има навсякъде по планините на Югозапад, където снеговалежите и ветровете са образували тежки и нестабилни „снежни дъски” с опасност от падане.

В петък сутринта отново ще е мразовито с отрицателни температури до минус 6 – минус 7 градуса. След това бързо ще започне затопляне, което ще продължи в следващите дни с дневни температури между 5 и 10 градуса. Облачността ще е динамична, малко по-значителна в събота, когато в планините може да прехвърчи и слаб сняг.

Според последните актуални прогнози следващото застудяване със снеговалеж и последващ студ е в периода 18-19 януари. Очаква се преминаване на студен атмосферен фронт с нахлуване на студен въздух от север. В понеделник, след сравнително топло за сезона време до обяд, в часовете до вечерта вятърът от запад ще се усилва в Дунавската равнина. С понижаването на температурите през нощта и във вторник ще превали сняг. След разкъсването на облачността в сряда сутринта отново се очакват ниски температури до минус 7 – минус 8 градуса.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната