Туроператор без лиценз за провеждане на организирани пътувания продава ваканции на цени за над 1000 лева.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) завиха пред „Телеграф“, че е извършена проверка на „Лъкшъри холидейс“, при която е установено, че работи без регистрация като туроператор и е издадена заповед за прекратяване на дейността.

Според българското законодателство обаче дружеството има 14-дневен срок за обжалване на заповедта, който се очаква да изтече на 22 септември, уточниха от комисията.

Цени

Дружеството организира пътувания за Дубай, Сейшелите, дори и за Лапландия около Нова година. Цените са от 1000 лева и нагоре на човек, като най-скъпата е до Рио де Жанейро - там цената е 4444 лева на човек за 9 дни.

На сайта на туроператора е записано, че е има лиценз от Министерството на туризма, но такъв не фигурира в регистъра на фирмите, извършващи дейност на институцията.

От министерството са давали съвети към потребителите многократно, преди да се резервира почивка, да се прави справка в регистъра дали съответното дружество е регистрирано и има валидна застраховка, която покрива платените суми при евентуален фалит на компанията.

Връзка

Въпросната фирма, която предлага почивки, без да има валиден лиценз, е регистрирана миналата година. В същото време туроператорът „Дрийм холидейс“, който в началото на август тази година стартира процедура по несъстоятелност, прави препратка от интернет страницата си към тази на „Лъкшари холидейс“.

Все още не е ясно дали има връзка между двете фирми, но от Министерството на туризма са сезирали Агенцията за държавна финансова инспекция да провери разходването на средствата, получени като помощ от оператора във фалит, които са в размер на 124 000 лева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук