Жители на село Крумово отново са бясни заради ниско прелитащи самолети над къщите им, видя репортер на Plovdiv24.bg. В мрежата те постват снимки, уловени отблизо. "Някой път и в дворовете ни ще кацнат. Комини, покриви ще отнесат, а шума, пушилките ...!“, споделят местните.

От Фейсбук страница на Българските военновъздушни сили става ясно, че от вчера екипажи от състава на българските Военновъздушни сили започват изпълнението на задачи в съвместната летателна тренировка “Тракийска пепелянка 2022", в която ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, ВВС на Република Гърция, на Румъния и на САЩ в Европа.

В рамките на две седмици, в периода от 8 август до 19 август 2022 г., в българското въздушно пространство ще се проведат съвместни полети и ще се изпълняват специфични за родовете авиация и ПВО задачи, чиято сложност ще нараства с хода на тренировъчните действия. Основна им цел е свързана с подготовка на силите за съвместно участие в коалиционни операции.

От българска страна участват военнослужещи от базата за Командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от авиобаза Безмер, вeртолети AS-532 Cougar от авиобаза Крумово със задачи по авиомедицинска евакуация и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски.

F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка. Румънските и гръцки военновъздушни сили с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

Военнослужещи от състава на американските ВВС ще осигуряват действията на авиацията на полигон Елена.

"Тракийска пепелянка 2022“ предоставя възможности на страните да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.