Попълнете търсена ключова дума или фраза

Volvo Cars въвежда проследяване веригата за доставки на кобалт, използван в акумулаторите на своите електрически автомобили

https://blitz.bg/obshtestvo/volvo-cars-vvezhda-prosledyavane-verigata-za-dostavki-na-kobalt-izpolzvan-v-akumulatorite-na-svoite-elektricheski-avtomobili_news707971.html Blitz.bg

София, България 07 Ноем. 2019, 15:39 3039 прочита 0 коментара
Volvo Cars ще бъде първият производител на автомобили, който прилага на световно ниво проследяемост на кобалта, използван в батериите му, чрез проследвяване на веригата за доставки. Заявлението дойде непосредствено след официалното представяне на първия изцяло електрически автомобил на компанията – Volvo XC40 Recharge.

Едно от основните предизвикателства, свързанo с устойчивото развитие, пред коeто са изправени производителите на автомобили, е проследяването на суровините, които се използват при производството на литиево-йонни батерии, като кобалта.

Volvo Cars се ангажира с това, като гарантира, че клиентите могат да управляват електрифицирани Volvo автомобили, знаейки, че материалът за батериите е добит отговорно.

Технологията за проследяване на веригата за доставки създава прозрачна и надеждна мрежа за споделяне на данни, значително повишава прозрачността на процеса за доставки на суровини, тъй като информацията за произхода на материала не може да бъде променена незабелязано.Volvo Cars постигна споразумение със своите два световни доставчика на батерии - CATL от Китай и LG Chem от Южна Корея. Също така, от тази година компанията се договори и с водещите технологични фирми за проследяване на веригата за доставки, които да се грижат за прилагането на проследяемост на кобалта.

Технологичните фирми Circulor и Oracle използват blockchain технологията в цялата верига за доставки на CATL, след успешния старт по-рано това лято. А мрежата Sourcing Blockchain (RSBN), заедно със специалистите от RCS Global и IBM се занимават с внедряването технологията в доставката на LG Chem веригата.

„Винаги сме се ангажирали с етичната доставка на нашите суровини.“, споделя Мартина Букхаузер, ръководител на отдела за обществени поръчки на Volvo Cars.„С blockchain технологията можем да направим следващата стъпка към осигуряване на пълна проследяемост на нашия процес по доставки и минимизиране на всички рискове, благодарение на тясното си сътрудничество с нашите доставчици.“

Blockchain представлява дигитална книга, съдържаща списък от записи, свързани помежду си чрез криптография. В рамките на веригите за доставка технологията създава записи на транзакции, които не могат да бъдат променени, като същевременно прилага общ набор от правила за това, какви данни могат да бъдат записвани.

Това позволява на участниците да проверяват и одитират свободно транзакциите си.

В конкретния случай данните в blockchain включват произхода на кобалта, информация като тегло и размер, верига на попечителство и данни, потвърждаващи, че действията на участниците са в съответствие с изискванията за доставки на OECD*. Този подход помага да се създаде доверие между участниците по веригата на доставки.

През изминалия месец Volvo Cars представи XC40 Recharge. Това е първият автомобил от предстоящата серия на Volvo от изцяло електрически автомобили Recharge. До 2025 г. компанията очаква половината от глобалните ѝ продажби да се състоят от изцяло електрически автомобили, а останалите от хибридни.

По време на официалното представяне на Volvo XC40 Recharge шведския премиум бранд изложи амбициозния си план по отношение на климата.

Той включва радикално намаляване на въглеродните емисии на Volvo автомобилите с 40% до 2025 г.. Освен това Volvo Cars поема ангажимент да развива етичен бизнес, свързан с всички процеси, които компанията извършва, в това число и контактите с доставчици.

CATL и LG Chem са известни производители на батерии с дълга и успешна история в доставката на литиево-йонни батерии за световната автомобилна индустрия. Те изпълняват стриктните насоки на Volvo Cars за технологично лидерство, отговорни процеси, свързани с доставки, намаляване на въглеродните емисии и конкурентни модели за разходи.

Споразуменията между Volvo Cars, CATL и LG Chem обхващат доставката на батерии за следващото десетилетие относно моделите от следващо поколение на Volvo и Polestar, включително за XC40 Recharge.

 
  • OECD е организация за икономическо сътрудничество и развитие, което предоставя подробни препоръки, с цел спомагане на компаниите да спазват правата на човека и да избегнат конфликти заради своите решения и практики за закупуване на суровини. Ръководството на OECD за надлежна проверка на отговорните вериги за доставки на суровини от засегнатите от конфликти и рискови райони е с глобален обхват и се прилага за всички суровинни вериги за доставки.


 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам