Всеки път, когато президентът заговори за бюджет, трябва да си припомним, че неговият финансов министър говореше за свърхдефицит и фалит на държавата. Държавният бюджет означава политики. Ако той наложи вето на този бюджет, това означава, че тръгва срещу хората, започва война срещу тях, защото в бюджета има редица повишения на доходите.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" Венко Сабрутев по повод критиките на държавния глава Румен Радев към проектобюджета на министъра на финансите Асен Василев за 2024 г.

Ако мога да определя с една дума този бюджет, това е бюджет на повишаване на качеството на живот на българските граждани. В него има доста повече пари за здравеопазване, за образование, за общините. Този бюджет връща равномерното разпределение на средства там, където са хората, в бюджета няма партийно разпределение, заяви Сабрутев.

Той определи като лъжа думите на президента, че в Бюджет 2024 се планира продажба на държавни земи.

По думите му не може да се казва, че няма реформа в здравеопазването, при положение, че кабинетът предвижда няколко милиарда повече за сектора.

С този бюджет, отивайки при личния си лекар, вече не може да чуете репликата, че няма направление за специалист. Досега системата беше недофинансиарна, сега вече е финансирана. Преди възможностите на системата се изчерпваха преди да изтече месеца. Това вече не може да се случи, посочи депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България".

Има смяна на фокуса от болнична в доболнична помощ, защото трябва да работим на ниво превенция. Трябва да работим за такова здравеопазване, което да превентира, за да не се разболяваме, добави той.

Според Венко Сабрутев обвиненията към управляващите за списъка с проекти, които общините имат право да подадат за финансиране от Бюджет 2024, са безпочвени.

Министерството на финансите прави реформа. Това е ключова реформа за повишаване на капиталовите разходи. Това са пари, за да може да се повиши качеството на живот на хората. Това са пари за инфраструктура, за ВиК системи и т.н. На всеки три месеца списъкът с проекти ще може да се актуализира. Тази програма означава равнопоставеност на всички кметове, каза още Сабрутев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук