Градушки, ураганен вятър, гръмотевични бури, суша, изпепеляващи пожари - дни наред Европа и в частност Балканите са обхванати от опустошителни бедствия. Всеки ден метеоролозите предупреждават за кодове за опасно време, през последните дни се стигна дори и до краен предупредителен червен код.

Гръцките противопожарни служби не спират да се борят, за да овладеят продължаващите горски пожари на островите Родос, Евбея и Корфу, както и в Ахея на Пелопонес, докато силните ветрове, високите температури и сушата продължават да подхранват пламъците и днес, съобщи в. „Катимерини“. Разпръскващи вода самолети се присъединиха към усилията на терен.

На Родос, в югоизточната част на Егейско море, продължаващият вече една седмица пожар предизвика масови евакуации, включително и на туристи. Тази нощ огънят се разпространи и в регионите на Генади и Вати на югоизток, докато ситуацията в Малонас и Масари, на север, бе определена като особено трудна.

Междувременно на северния остров Евбея – регион, в който бяха регистрирани повече пожари от обикновено - на жителите на градовете Платанистос и Потами беше наредено да се евакуират в континенталния град Каристос в около 2:00 ч. сутринта, тъй като огънят забушува с нова сила. На Корфу също имаше нови пожари в района на Палия Перитея, в северозападната част на острова.

Единствено в Ахея противопожарната служба съобщи за малко подобрение, като посочи, че пожарът в село Дервенаки, Коринтия, показва признаци на отслабване.

Първите пожари се възпламениха край столицата Атина миналия понеделник, на фона на гореща вълна и силни ветрове.

Червен код за опасна жега е в сила днес за Букурещ и шест окръга на Румъния. За първи път това лято метеоролозите издават най-високата степен на предупреждение. Очакват се температури от 42 градуса на сянка. В понеделник живакът в термометрите достигна 44 градуса на слънце, установи проверка на БТА.

Освен в румънската столица, горещо ще бъде днес в Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Илфов, Кълъраш. Лекарите препоръчват да се избягват алкохол, кафе и излагане на слънце до 18:00 часа.

Екстремните температури наложиха и ограничения по пътищата. В 24 окръга на Румъния не се допуска движението на камиони с маса над 7,5 тона през деня, за да се предотврати деформиране на асфалта. Превозвачите вече изразиха недоволство от мярката с аргумента, че превозват товари, които не могат да стоят на слънце при 50 градуса.

Междувременно от Специалната служба по далекосъобщенията информираха, че 800 000 румънци са се обадили през първите три седмици на юли на спешния номер 112, за да поискат медицинска помощ заради горещините. Това означава средно по пет обаждания на минута.

Най-критичен е бил 17 юли, когато са били получени 7504 сигнала за хора с тежки дихателни проблеми или припаднали хора на обществени места заради топлината и екстремните температури.

Само за последните 24 часа над 1500 души са получили медицинска подкрепа от екипите на Спешната помощ на Румъния (SMURD). Екипи са се намесили в 1853 извънредни ситуации, съобщиха от Главния инспекторат за извънредни ситуации.

“Румъния е между двете крайности. След непоносимите жеги днес и утре, в четвъртък през страната ще премине студен въздух, температурите ще се понижат и вятърът ще се усили. Ще има значително захлаждане, а разликата, която ще се получи в температурите, ще бъде над 15 градуса”, съобщи за Диджи24 Алина Шербан от Националната метеорологична администрация.

Мощна суперклетъчна буря, идваща от Италия, удари снощи северната част на Словения, придружена от ураганни ветрове, стотици мълнии, обилни валежи и много едра градушка, съобщиха словенските медии.

На места е паднала градушка с размерите на яйце. Вятърът достигал до 100 километра в час и е бил с много силни пориви.

Бурята удари първо северната област Горишка, а след това се придвижи към централна и източна Словения, където движението беше затруднено.

Над 1500 потребители в района на град Целие бяха без електричество тази сутрин, някои пътища бяха затворени. Има закъснения на жп транспорта, включително на международните влакове.

Северната част Приморска също беше ударена, силна градушка повреди покриви, прозорци и автомобили.

Силни пориви на вятъра изкорениха дървета и срутиха покриви в района на Нова Горица на запад, съобщиха за словенската агенция СТА в местното звено за гражданска защита.

Около 6000 потребители в този регион бяха без електричество тази сутрин, а сред многобройните инциденти беше евакуацията на деца, настанени в лагера Лепена край Бовац.

Очаква се бурята и силните валежи да продължат. Днес за цялата страна е в сила оранжев код, като на юг има опасност от следобедна буря с градушка.

От агенцията по околна среда съобщиха, че в следващите 36 часа трябва да се спазват всички предупреждения на метеоролозите, служителите на Гражданска защита и другите компетентни служби, които предупреждават, че силните бури може да се повторят.

Командирът на Гражданска защита Сречко Шестан предупреди, че е необходимо да се спазват всички инструкции на Гражданска защита, пожарникарите и полицията.
Той издаде заповед за повишена бдителност, която е в сила до четвъртък сутринта.

Част от словенската армия също е в готовност и вече помага в някои райони, добави Шестан.

Постепенно стабилизиране на времето в Словения се очаква в сряда.

През нощта бурята достигна територията на Хърватия, но по пътя силата й поотслабна. Въпреки това имаше ураганни ветрове и градушка в областта на Вараждин, както и на полуостров Истрия, в района на курортния град Пореч.

Държавният хидрометеорологичен институт на Хърватия издаде тази сутрин ново предупреждение за опасни метеорологични условия в страната.

"Голяма система от бури се движи към Хърватия и първо ще достигне Истрия. След това ще засегне залива Кварнер и централните и източните райони", съобщи тази сутрин в 8 ч. институтът и даде указания за поведение на гражданите по време на буря.

Бурята вече удари Кварнер, където падна градушка, най-голямата в историята, пише хърватският портал Индекс.

Порталът публикува снимки на читатели с парчета лед, паднали в Кварнер.

Предупреждение за опасност от силни бури е обявено за днес в района на цяла Хърватия.

Опасно горещо време чака 7 области на България в сряда, показва прогнозата на НИМХ.

На доста места ще има и силни гръмотевични бури, примесени с екстремните температури, предупреждават синоптиците. За Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Пловдив е обявен червен код. Оранжев код ще е в сила за 15 области - Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. В Софийска област, Перник, Враца, Монтана и Видин е обявен жълт код.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук