Въздушната маса над Балканите през следващите четири дни постепенно ще се стабилизира и бавно ще се затопля, съобщава meteobalkans.com.

По-чувствително повишение на температурите очакваме към вторник и сряда, когато полуостровът постепенно ще бъде обхванат от пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка, но и атмосферата след обяд ще се дестабилизира.

В първите три дни от новата седмица максималните температури ще останат около климатичната норма за септември, но минималните ще се понижат и в котловините от Западна България и места в Дунавската равнина ще са по-ниски за периода и в отделни райони ще са под 12°С.

Ще има условия за мъгли или ниска слоеста облачност в сутрешните часове, в низините и около речните басейни, а в планинските райони и от слани. 

Времето във вторник, сряда 

През следващите два дена времето ще се задържи почти без съществена промяна. Ще бъде предимно слънчево и топло. Очакваните максимални температури ще се повишават и ще са между  27° и 32°. Временни увлечения на облачността очакваме в сряда, но без валежи.

Времето в четвъртък и през първият учебен ден 

Разваляне на времето очакваме от четвъртък. До обяд ще е предимно слънчево и дори горещо. Очакваните максимални температури ще са между 28-33°С.  В следобедните часове  на много места над западните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, очакват се валежи и гръмотевични бури. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усилва.

В петък времето ще е предимно облачно и на много места с валежи от дъжд, като на много места, ще са съпроводени и от гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Централна и Източна България. Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще започне да нахлува хладен въздух.

Температурите ще се понижат и очакваните максимални ще са между 24-27°С. По-високи ще се задържат над Източна България - до 28-30°С.

Времето през уикенда 

В събота ще се задържи почти без промяна, като на много места над Централна България ще превали дъжд, придружени и от гръмотевици. Ще има условия и градушки. Температурите ще се понижат и ще са между 22-25°С. Ще духа умерен източен вятър. В неделя валежите у нас ще спират, но ще се задържи хладно. Очакваме и повече слънчеви часове.

Идеята на седмичните прогнози  е да се дадат общ преглед и какво можем да очакваме през тази седмица. 

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук