Върховният административен съд отказа да върне двореца Кричим на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Магистратите се аргументират с мотива, че имотът, за който се претендира, не е идентифициран.
Решението на ВАС е с дата 10 ноември 2008 г. и с него се отменя решението на Пловдивския административен съд от 29 април 2008 г., с което бе обявена за нищожна заповедта на областния управител Тодор Петков, отказваща връщането на собствеността на фамилията Сакскобургготски.

Симеон Сакскобургготски и сестра му заведоха дело в Пловдивския административен съд през юни 2007 г. с настояване да им бъде върнат бившия царски дворец „Кричим”, над два декара имот от землището на село Куртово Конаре с прилежащите сгради и 371 декара ниви. Областната управа отказа връщането на двореца, защото направените експертизи, в това число и тройна, са установили, че няма идентичност между искания от фамилия Сакскобургготски имот и съществуващия в момента. Областният управител Тодор Петков припомни, че това е първият случай на отказ да бъде върнат имот на Симеон Сакскобургготски по административен път, както са му върнати всички имоти до сега. Според него това е причината фамилия Сакскобургготски да заведе гражданско дело в Окръжния съд в Пловдив за доказване собствеността върху имота. По неофициални оценки апетитният имот се оценява за над 200 милиона лева. „Това е първото безпрецедентно дело за доказване на собственост на бившия монарх“, коментира Петков.
Димана Тодорова, БЛИЦ