Всеки десети българин е диабетик, сочат данни на Международната федерация за борба с диабета. В България около 600 000 са диабетно-болните. Данните сочат, че 70 процента от тях са лошо лекувани.
Лекари от Българското дружество по ендокринология са направили проучване на захарен диабет тип 2, което е обхванало около 11 000 диабетици. Според него 36 на сто от болните развиват усложнения – увреждане на очи, бъбреци, инсулти и инфаркти. Заключението на дружеството е недобра компенсация на диабета и необходимост от подобряване на взаимодействието между ендокринолози и общопрактикуващи лекари, за да се открие рано заболяването и да се предприемат адекватни действия за предотвратяване появата на усложнения.
В послание на Международната федерация по повод Световния ден за борба с диабет, изпратено до всички страни по света, се посочва, че на всеки 10 секунди един човек умира от заболяването.
Сутринта в Четвърта многопрофилна болница в София се извършваха безплатни изследвания на кръвната захар. Ето какво разказаха дошлите за преглед. На въпрос на Дарик "Защо решихте да дойдете?", пациенти отговарят: "Тъй като и аз, както и много хора, съм закъснял с констатацията за диабет и мерките, които е трябвало да взема. Съветвам всеки поне два пъти в годината да си поверява състоянието на кръвната захар".
В България все повече деца се разболяват от болестта. Данните сочат, че към момента те са 2500. /БЛИЦ