Сняг ни очаква чак за Студентския празник на 8 декември. Преди това е възможно да превали още днес, но по високите котловинни полета в югозападната част на страната. Бялата покривка няма да е повече от 3 см. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от Телеграф. 

Динамика

Динамична седмица ни очаква, с типично ноемврийско време, уточни проф. Рачев. И обясни, че днес времето ще е по-топло и слънчево в сравнение с останалите дни. 

От утре ни очаква захлаждане със следобедни валежи, на места от сняг. Във вторник ще има стабилизиране, като в първите два дни на предстоящата седмица ще бъде най-студено, подчерта климатологът.

Температури

В понеделник и вторник живакът ще падне до минус 1 до 3 градуса. Максималните температури ще се движат между 5 и 10 градуса. 

В сряда и четвъртък ще има превалявания от дъжд. Термометрите ще вдигнат стойностите си с градус два, като най-малко ще показват между 3 и 7 градуса, а най-много – 5 и 9 градуса. 

Това ще бъде период, в който температурите са без съществен денонощен ход, минималните и максималните ще са близки, уточни проф. Рачев. Ще бъде сравнително облачно и влажно, каза още той. 

И изтъкна, че декември ще започне с по-високи температури. По думите му е възможно следващият снеговалеж да бъде чак на 8 декември. Дотогава службите трябва да бъдат подготвени, защото в някои части на България може да превали още утре.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук