Извънредната ученическа ваканция, дадена заради грипната епидемия и заради студа в страната, няма да се наваксва с отучване. Това обещаха от просветното министерство.
Гарантира го зам.-министърът на образованието Диян Стаматов пред медиите. По думите му, заради това, че непредвидено децата останаха вкъщи няколко дни повече, няма да се реже междусрочната ваканция, която заедно със събота и неделя е 4 дни в началото на февруари.

Той обясни, че отучване няма да се налага в междусрочната ваканция, но, разбира се щяло да се наложи известно преструктуриране на учебните единици.

По въпроса с ваканциите Стаматов заяви, че два дни има право да обяви министърът на образованието, три дни - кметът на населеното място и два дни - директорът на съответното училище. Така тези седем дни са били предвидени като възможност и не се налагало наваксване или отучване.

Очаква се днес кризисният щаб при кмета на столицата да се събере и да вземе решение дали ще бъде удължена грипната ваканция в София, тъй като при последното удължаване в неделя бе решено утре, 11 януари, учебният процес да продължи.

"Не на шега искам да ви обърна внимание, че в нашите курортни градове - Банско, Чепеларе, Разлог се учи, което е една емблема, че за тях снегът е нещо прекрасно и великолепно, а ниските температури са добре дошли", коментари Стаматов.

Най-вероятно в цялата страна ще има различни дати, от които ще се продължи учебният процес.

В Габрово пък отменят грипната епидемия и първият учебен ден за децата там ще бъде 12 януари.

Училищата в Стара Загора обаче остават затворени до края на седмицата заради грипната епидемия.

Източник: Канал 3