Закриването на специализираното наказателно правосъдие в момент на политическа нестабилност и икономическа несигурност за обществото ще блокира съдебната система и ще провокира напрежение сред магистратите и гражданите, пише "Труд".

Това обяви в четвъртък с декларация Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и подкрепи категорично протестите на съдии, прокурори, следователи и съдебните служители, които се обявиха срещу законопроекта на „Демократична България”, минал през правната комисия на разпуснатото 45-о Народно събрание.

Декларацията бе приета с 18 гласа „за” и 3 „против”. Срещу нея се обявиха само Лозан Панов и двете му присъдружни съдийки Олга Керелска и Атанаска Дишева.

На заседанието на Пленума на ВСС за пръв път бе председателствано от новия служебен министър проф. Янаки Стоилов.

По негово предложение до другия четвъртък Съдийската и Прокурорската колегия ще подготвят правила и критерии, по които да се изготви анализ за дейността на специализираните съдилища и прокуратури и да се инициира обществен дебат за ролята и функциите им.

„Призоваваме представителите на политическите партии и депутатите от бъдещото Народно събрание, спазвайки духа на Конституцията на Република България, да проявят отговорност, далновидност и принципност при вземане на решения, свързани със структурата, статута и функциите на съдебната власт”, пише още в декларацията.

По време на обсъжданията Лозан Панов нападна колежката си съдия Цветинка Пашкунова за това, че е един от вносителите на проекта за декларация.

Тя му отговори така: „Всички знаем, че начинът, по който беше внесен този законопроект (от Христо Иванов и сие - б. р.), както и съдържанието му, будят безпокойство и сочат към намеса в независимостта на съдебната власт...

Той беше внесен и приет в Правна комисия при липса на обективна оценка за дейността на специализираните органи, без професионален дебат с магистратите, без да се поиска становище на заинтересованите страни.

Беше демонстрация на пренебрежително отношение към институциите и закона и внуши отношение на реваншизъм”, заяви съдия Пашкунова.

Главният прокурор Иван Гешев: Прави се в интерес на мафията

„Това, че няма ефективност на специализираното правосъдие не е вярно, - заяви главният прокурор Иван Гешев при обсъждането на декларацията.

- Целта и това, което щеше да случи е, че над 3 млрд. лева нямаше да бъдат върнати при хората. Второто, което щеше да възникне, е да се прекратят или започват отначало най-важните дела в държавата.

Цитирам само делото „Сарафово” - представете си какъв отзвук щеше да има това на европейско и международно ниво. Това правосъдие струва 3 млрд. лева, запорирани на лица, подсъдими и обвиняеми пред тези органи...

Европейските институции и нашите партньори много подробно описват ефективността на тези структури. Трябва да се каже ясно - закриването на тези структури ще е единствено в интерес на мафията и цената ще платят българските граждани.

Това, което се случва е по-скоро тричане на съдии, ако мога да използвам думите на г-н Панов, които той постоянно използва. Прокуратурата в случая няма проблем.

Ние сме ВСС, ние сме хората, които дължим реакция и да защитим всеки работещ в съдебната система, без значение дали е прокурор, следовател или съдебен служител. Иначе не ни е тук мястото”, каза още Гешев.

Съдебният министър Проф. Янаки Стоилов: Започва проверка за насилие в арестите

Твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства в арестите с двама бизнесмени, ще бъдат проверени от Министерството на правосъдието, обяви вчера служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов.

„Това са стари проблеми и няма защо да се заблуждаваме, че са изчезнали, но обръщам внимание, че трябва да се посочват места, приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина ефективно да се провери.

Защото това, че ще има валежи някъде на територията на страната по някакво време, няма да ни помогне да се справим с този проблем.

Аз наистина искам да се внесе по-добър ред, но това изисква не всичко да бъде извършено от хората, които сигнализират, но все пак те да ни посочат какво точно да бъде проверено”, каза проф. Стоилов.