Вафли, колбаси и месни консерви с наднормено съдържание на генномодифицирани организми са открили през миналата година специалистите от единствената у нас лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни, пише столичен вестник.
През 2010 г. от направените 654 проби, в 20 е имало отклонения, които превишават нормата от 0,9 % <br /> за съдържание на разрешена генетична модификация. Това съобщава ръководителят на лабораторията Любина Донкова. Най-често има генетично променени съставки в соевия лецитин, откъдето попадат във вафлите и различни сладкарски изделия. Соев гранулат пък влиза в месните произведения, в резултат на което с ГМО се оказват и колбасите. През миналата година е открита същата субстанция и в месни консерви. Този анализ е направен по заявка на клиент, всички изследвани проби се оказали наднормени, а той се отказал от вноса на консервите. <br /> <br /> В сравнение с предишни години направените проверки са много повече, те се извършват по линия на държавния здравен контрол или пък по заявка на клиенти, повечето от които са били митници. <br /> <br /> На анализ са подлагани соево и царевично брашно, царевично и соево зърно, популярното сред хората на диети соево мляко, майонеза и тофу сирене, както и готови за консумация царевичен корнфлейкс, пуканки, ориз и оризови продукти. В световен план това са най-често модифицираните продукти. Те обаче се променят генетично, за да се изхранят гладните народи, а у нас няма никакви основания за навлизането им. В България да отглеждаш ГМО култури при положение, че нямаш потребност, води до съмнения, че някой е получил пари за да се експериментира на наш гръб, смята проф. Христо Мермерски, водещ експерт по здравословно хранене у нас. <br /> <br /> <br />