Напрежение в благоевградското село Долно Осеново след заплахи за физическа разправа с председател и членове на секционните комисии. Агресията ескалира заради масови случаи на придружители, които показвали на възрастните хора как и за кого да гласуват. На два пъти се наложи намеса на полицията.

5 са подадените сигнали до РИК в Благоевград за придружителите, които са показвали за коя политическа партия да гласуват хората. От рано сутринта е засилено и полицейското присъствие в района. Полицаите са реагирали на няколко сигнала във връзка със заплаха за физическа саморазправа с членове на СИК, информира БНТ.

Напрежението възникнало още в началото на изборния ден. Членове на секционни комисии установили, че голяма част от хората идвали с придружители, без да имат нужда от такива. След като се направили забележки и се опитали да въведат ред последвали заплахи от придружителите.

"Първо започнаха с натиск, вербален, след това и откровени заплахи, сваляне на картите. Обвиняване на нас, че ние саботираме изборния ден", каза Иван Маслянков, председател на 13 СИК с. Долно Осеново.

Сред отправените заплахи имало и такива за физическа саморазправа.

"Каза, че никой не знае кога и дали ще се прибере довечера с колата или ще се прибере със счупен крак или ръка", каза Ина Маслянкова - член на 12 СИК село Долно Осеново.

От Районната избирателна комисия са получили сигнал за случая в село Долно Осеново и предстои да се произнесат с решение до края на изборния ден.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук