Имотът на Ахмед Доган в Рибарица е свързан чрез подставени лица с бившия зам.-председател на ДАНС Иван Драшков. Този сигнал внесоха при главния прокурор Борис Велчев Яне Янев, лидер на “Ред, законност и справедливост” и независимия депутат Димитър Абаджиев. Военна прокуратура щяла да провери казуса, уверил ги главният прокурор, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
На днешната среща, продължила повече от час, са били обсъдени повече от 10 теми. Основна тема е бил строежа на ислямски център, който е проект за нова джамия в София. Според Яне Янев вече 500 хиляди долара са преведени в Главното мюфтийство за стартиране на проекта. Лидерът на РЗС има съмнения, че тези пари идват от ислямски групировки. Пред Борис Велчев беше поставен и въпроса за ислямизиране в Родопите във връзка със строителството на джамии.
Двамата депутати са сигнализирали за двама олигарси, които са близки до президента Георги Първанов. При единия има измама на Европейската банка за възстановяване и развитие, за което има международен отзвук. Става дума за предприятие “Свилоза” в град Свищов. Собственик е Красимир Дачев.
Вторият случай е за проверка на приватизация на Пловдивския панаир, която е свързана с новоизбрания член на ВС на БСП Георги Гергов. Имало е случай, в който общинска земя е апортирана в смесено дружество с негово участие, след което е прехвърлена на негова частна фирма. С продажбата на този парцел е била закупена телевизия Евроком България, съобщи Димитър Абаджиев.
На срещата са били подадени още сигнали за магистрати, които са извършвали нарушения на общинско ниво.
Милан Николов, БЛИЦ