Ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи. Това обяви премиерът Стефан Янев, който проведе спешна среща с част от министрите, след като гасенето на бушуващите огнени стихии в части от страната взе жертви.

Янев изрази съболезнования към близките на починалите служители. И призова хората да бъдат бдителни и да не допускат пожари.

Трагедията е огромна! Общински съветник от ГЕРБ е единият от загиналите край Сандански

„За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Направихме съвещанието, за да потърсим начини и действия за оптимизиране на работата на представителите на горските стопанства и доброволци. Тя трябва да бъдат добре организирани и инструктирани. Трябва да запазим живота на хората, които потушават пожарите“, каза той.

Янев съобщи още, че е взето решение за вземане на мерки. Част от тях е сформирането на работна група, която да разсъждава за нормативна уредба, чрез която да не се допуска материални и човешки щети. Започната е система за оповестяване, която има технически проблеми. Тя би била в помощ на оптимизация и управление на процесите.

„Областните управители и кметовете на общини имат отговорност да задействат съвети за действия. Ще бъдат издадени необходимите документи“, обясни служебният премиер. Той призова областните управители да свикат тези съвети и да се направи механизъм за контрол на изгаряне на отпадъци от растителен вид.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов обясни, че сателитните прогнози на „Коперник” показват, че почти цялата централна част на България, включваща и Югозападна България, остава под екстремен риск от пожари.